A súlyosan eladósodott konszern - amely a többségi tulajdonosa Magyarországon a Budapesti Elektromos Műveknek (Elmű) és a Mátrai Erőműnek - ötmilliárd euró pluszbevételt vár a lépéstől. Kilenc éve, az orosz VTB bank tőzsdére vitele óta nem volt ekkora értékű tőzsdei kibocsátás Európában.

Egyelőre az Innogy 18-25 százalékos tulajdonrészét kínálják fel nyilvános vételre, a részvényeket szeptember 26-tól október 6-ig lehet lejegyezni. Az RWE darabonként 32-36 eurós vételárra számít. Október 7-én már indulhat is a tőzsdei kereskedés a papírokkal.

Az RWE az Innogy vállalathoz szervezte ki megújulóenergia-üzletágát, a zöldenergia-termelést, a -hálózatot és az értékesítést. Az anyavállalatnál maradt a hagyományos atom-, szén- és gázerőművek üzemeltetése és az energiakereskedelem.

Egy másik nagy német energiaipari konszern, az E.On a múlt héten zárta le új leányvállalatának, az Uniper cégnek a tőzsdei bevezetését. Az E.On - ugyanúgy, ahogy az RWE - különválasztotta megújulóenergia-üzletágát a hagyományos energiatermeléstől, azzal a különbséggel, hogy náluk a "régi", E.On márkanév alatt fog működni a megújulóenergia-üzletág, és az új vállalat, az Uniper viszi tovább a hagyományos energiatermelést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!