A részvénypiac forgalma 12,3 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott a pénteki záráshoz képest.

Az, hogy a BÉT pirosban fejezte be a kereskedést, nagyrészt a Mol gyenge teljesítménye miatt történt, amely több mint 3 százalékkal esett. Az olajpiacon "történelmi beszakadás" történt, a WTI olaj azonnali jegyzése 11 dollár alatt is volt, de a későbbi olajleszállítások is 8-9 százalékos csökkenést mutatnak. Ez a Mol árfolyamán is meglátszik - mondta az MTI-nek Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

A többi vezető részvény közül az OTP enyhén emelkedett, a Richter 1 százalék feletti pluszban, míg a Magyar Telekom 1 százalék feletti mínuszban zárt. Hozzátette, a részvények hétfőn elég nagy utat jártak be, voltak pluszban és mínuszban is, aminek a vége a budapesti börzén kis mínusz lett.

A vezető elemző szerint Európában is hasonló képet látni, annyi különbséggel, hogy az európai értéktőzsdék várhatóan enyhe pluszban fejezhetik be a kereskedést. A DAX index közel 0,1 százalékkal, a francia index ennél kicsivel többet emelkedett - mondta. Török Lajos szerint reggel az európai piacokon is elég jó hangulat volt, az amerikai nyitás környékén azonban elromlott a hangulat, a nap végére sikerült enyhe zöldbe visszakapaszkodni.

Az amerikai piacon jelentősebb mínuszokkal kezdődött a kereskedés, a BÉT zárása előtt azonban a Nasdaq visszakorrigált közel nullára, az S&P 500 0,6 százalékkal, míg a Down Jones index 1 százalékkal csökkent. Ennek fő oka az olajcégek nagyon gyenge teljesítménye, 4 százalék feletti esések voltak, de volt olyan cég, amelynek az árfolyama 8 százalékkal csökkent. Emellett a United Airlines a légitársaságok közül elsőként kiadott egy profitfigyelmeztetést, amely szerint 2,1 milliárd dolláros veszteséget szenvedhettek el az első negyedévben, ami jó becslést adhat arra, hogy az egész iparágat tekintve mekkora veszteségekről lehet beszélni.

A forint piacán gyengülést látni, a BÉT zárása előtt 353 forint fölött jegyezték a forintot az euróval szemben, de az iránykeresés volt a jellemző.

A Mol 66 forinttal, 3,18 százalékkal 2010 forintra gyengült, 1,6 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények 15 forinttal, 0,18 százalékkal 8490 forintra erősödtek, forgalmuk 5,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,34 százalékkal 367,50 forintra esett, forgalma 160,1 millió forint volt.

A Richter-papírok ára 70 forinttal, 1,09 százalékkal 6500 forintra nőtt, forgalmuk 3,9 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3155,29 ponton zárt hétfőn, ez 56,22 pontos, 1,75 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!