Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Párizs kivételével emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, de a növekedés üteme mérsékelt maradt a vegyes gyorsjelentések láttán. A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,33 százalékkal, 468,58 pontra emelkedett, egyhavi csúcs közelében maradt.

A londoni FTSE-100 mutató 0,19 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,27 százalékos, a madridi IBEX-35 index 0,67 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,25 százalékos pluszban, míg a párizsi CAC-40 index 0,05 százalékos mínuszban zárt. A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 0,35 százalékkal, míg az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,37 százalékkal emelkedett.

A nap nyertesei a közműszolgáltatók és az iparvállalatok voltak, alindexük 1,4 százalékkal emelkedett, míg a Munich Re német multinacionális biztosító vállalat árfolyama 2,6 százalékkal ugrott meg a nyereség megduplázódásának hírére. Több amerikai vállalat, köztük a Johnson & Johnson és a Travelers vártnál jobb gyorsjelentése is erősítette a kockázatvállalási kedvet. Az élelmiszer- és üdítőital-gyártó vállalatoknak viszont nem jött jól, hogy a Danone francia élelmiszeripari konszern arra figyelmeztetett, jövőre növekednek az inflációs nyomások. A Danone, valamint a rivális Nestlé és Unilever árfolyama 1,3 és 3 százalék közötti mértékben csökkent.

A távközlési részvények 0,8 százalékos mínuszban zártak, miután a svéd Ericsson és a Tele2 árfolyama 3,7 százalékkal, illetve 4,3 százalékkal esett a vártnál gyengébb adatokat tartalmazó harmadik negyedéves beszámolójuk közzététele után. Az Ericsson közölte, hogy egyik legjelentősebb piacán, Kínában tevékenységének csökkentésére készül, miután értékesítése erősen visszaesett.

Brent: már a 85 dollár közelében

Európában már gőzerővel halad a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon. A befektetők éber figyelemmel követik a beszámolókat, hogy lássák, mennyire rontják a jövedelmezőséget az ellátási láncok zavarai, a munkaerőhiány és az emelkedő energiaárak. A világ egyik legnagyobb pénzpiaci adatszolgáltatója, a Refinitiv által gyűjtött elemzői becslések szerint az európai vállalatok nyeresége éves szinten 47,6 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben.

Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,47 százalékos, az S&P 500-as index 0,60 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,61 százalékos pluszban állt. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,69 százalékos pluszban, 84,91 dolláron, a WTI pedig 0,99 százalékos nyereségben, 82,50 dolláron forgott fél hat után.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1635 dollárt adtak, 0,22 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz. Az arany unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 0,32 százalékkal, 1770,20 dollárra, decemberi szállításra pedig 0,32 százalékkal, 1771,30 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!