Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Xetra rendszer december elejére tervezett bevezetése a hazai befektetői kör számára új korszakot jelenthet. Sokan ugyanis - jogosan - ódzkodtak befektetni a külföldi tőkepiacokon, rossz tapasztalatok ugyanis voltak.

A lakosság megtakarításaira számos jogosulatlan szereplő is előszeretettel vadászik - hívta fel a figyelmet az MNB. A jónak hangzó ígéretek, a magas megtérülés reményében sokan könnyen elcsábulnak, majd bottal üthetik teljes megtakarításuk nyomát. A jogszabálysértő szereplők ellen nemcsak a felügyeleti hatóság, de a nyomozó hatóságok is fellépnek, de a legfontosabb lépést mégis a körültekintő állampolgárok tehetnék meg. A magyar pénzügyi felügyeleti hatóság (MNB, korábban a Felügyelet) minden figyelemfelhívó dokumentumában, valamint a televízióban, egyéb médiában hangsúlyozza, hogy a befektetők fordítsanak figyelmet arra, hogy kizárólag engedéllyel rendelkező szolgáltatót vegyenek igénybe.

Ezt azért fontos kiemelni, mert az európai, illetve magyar jogszabályok, és ezek működési, szervezeti, egyéb feltételekre vonatkozó előírásai biztosítják kellően a befektetők védelmét, az ennek való megfelelést a felügyeleti hatóság kizárólag az engedéllyel rendelkező szolgáltatók esetében tudja megkövetelni. Ráadásul kizárólag a felügyelt intézmények esetében érvényesül a befektető-védelmi garancia-rendszer (BEVA). A befektetők számára egyszerű és gyors tájékoztatást nyújt az engedély nélkül és engedéllyel rendelkező szolgáltatók beazonosítására az MNB által üzemeltetett honlapon található "Figyelmeztetések" menüpont.

A Xetra hálózatához való kapcsolódással a BÉT-en jelenleg is aktív hazai brókercégek és bankok is közvetlen elérést kapnak egy igen széles nemzetközi értékpapír-kínálathoz. Így számukra is jelentősen leegyszerűsödik az egyéb Xetra-piacokhoz való csatlakozás, és remek lehetőséget kapnak termékkínálatuk bővítésére. Ennek természetesen a befektetők a fő haszonélvezői, hiszen egy jóval szélesebb termékpalettából válogathatnak a hazai befektetési szolgáltatókon keresztül.

Az MNB-nek, mint felügyeleti szervnek egyébként a kereskedési rendszer üzemeltetőjével szemben szigorú elvárásai vannak - hívta fel a figyelmet a jegybank. A Xetra  bevezetése kapcsán a felügyeleti hatóság elsődleges szempontja az volt, hogy a piac működtetője, a BÉT mind az európai szintű, mind a hazai szabályozásból eredő követelménynek - az új rendszer bevezetését megelőző időszakhoz hasonlóan - folyamatosan megfeleljen. Ennek érdekében a rendszer bevezetése kapcsán jelentkező engedélyezési folyamat során a felügyeleti hatóság szoros szakmai együttműködést alakított ki az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA), a XETRA rendszert működtető országok felügyeleti hatóságai, valamint a BÉT szakértőivel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!