Közép-európai hálózat kiépítését tervezi a Fotex. Ennek első lépéseként a társasághoz tartozó F-O Optika Fotó Kft. megvásárolta a Carrefour SA csehországi és lengyelországi bevásárlóközpontokban működő optikai cikkeket forgalmazó hálózatát. A L'Optike Carrefournak 13 lengyel és 9 cseh üzlete van, forgalmuk tavaly 5 millió eurót tett ki. A Magyar Távirati Iroda (MTI) létszámcsökkentésével kapcsolatban kormányhatározat született, amely szerint az elbocsátások első ütemére 278 millió forint támogatást ad a magyar állam. A kormány a pénz folyósításáról – a költségvetés és az államháztartás hároméves kereteiről szóló törvénynek megfelelően – a céltartalék terhére rendelkezett. A reggeli kezdés után rövid időre 250 forint alatt is járt az euró árfolyama, jellemzően azonban e határ felett folyik a csekély forgalmú kereskedés. A nyugat-európai autógyártás stagnálásával szemben a következő tíz évben két és félszeresére nőhet a közép-európai járműgyártás - írta a Világgazdaság. A Deutche Bank tanulmánya szerint ezzel nyolcról 20 százalékra emelkedhet Közép-Európa részesedése, idén és jövőre átlagosan 8 százalékkal nő a gyártókapacitás Szlovákiában, Cseh-, Lengyel és Magyarországon. A tavalyinál kisebb ütemben növekedett idén az első félévben az új személyautók értékesítése – derül ki a Napi Gazdaság két tucat márkaimportőr adatai alapján készült gyorsmérlegéből. Az Economist bírálja a magyar, a cseh és a lengyel gazdaságot, ezekből az országokból ugyanis eltűnt az a politikai akarat, amely korábban az EU-csatlakozáshoz szükséges reformok fő mozgatórugója volt - fogalmaz a lap. A közel-keleti olajóriás, a Saudi Aramco 9,96 százalékot vásárolt a japán Showa Shell Sekiyu K.K. olajfinomítóban. A Showa Shell 50 százalékos tulajdonosa a Royal Dutch/Shell Group. A társaság közlése szerint a Saudi Aramco további 4,99 százalékot kíván szerezni a társaságból, s ezzel részesedése megközelítheti a 15 százalékot. Az iraki olajvezeték elleni újabb támadások és a Jukosz csődjéről szóló hírek hatására hétfőn ismét emelkedni kezdett az olaj ára. A New Yorki árutőzsde a Függetlenség Napja miatt zárva volt, a londoni olajtőzsdén 73 centnyi emelkedés után 36,65 dollárba került egy hordó olaj. A német közlekedési minisztérium a Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülési szerint várhatóan 3,7 milliárd eurónyi kártérítést fog követelni a Toll Collecttől az autópálya-díjbeszedő rendszer indításának sorozatos elhalasztása miatt. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb olajvállalata a ChevronTexaco 5-10 milliárd dollár kíván befektetni Oroszország olajiparába. Erről tárgyal ma az orosz energiaügyi miniszter és a társaság vezetője, ám további részleteket nem kívántak nyilvánosságra hozni. A kormány tagjainak többsége idén nyáron mindössze egy-két hetet tölt üdüléssel, a többi időt hivatala feladatainak ellátására fordítja. Az idő mellett a pénzzel is spórolnak a miniszterek: sokan a Balatont vagy más belföldi kikapcsolódást választanak, emellett még a környező országok jöhetnek szóba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!