A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Jelentősen megugrott áprilisban a központi kormányzat értékpapírokban lévő adóssága − áll a Magyar Nemzeti Bank frissen publikált, hitelpapírok tulajdonosi struktúráját mutató adataiban. A hitelviszonyt jelentő értékpapírok állománya április végén 28 630 milliárd forint volt, ami csaknem 1000 milliárd forintos növekedést jelentett egy hónap alatt. Ebből a központi kormányzat hitelállománya mintegy 650 milliárd forintos növekedést mutatott egy hónap alatt. Ez mintegy 300 milliárd forintnyi új papír kibocsátásából és több mint 350 milliárd forint átértékelődési veszteségből áll.

Így az állam adóssága 19 301 milliárd forintra emelkedett április végére az átértékelődés és az újabb kibocsátások miatt. Értékben 9792 milliárd forinttal az éven belüli lejáratok viszik a prímet és ezek növekménye is volt a legnagyobb, mintegy 350 milliárddal. A devizaalapú kötvényeknél volt azonban igazán kimagasló az átértékelési veszteség, ez ugyanis a forint gyengülése miatt 169 milliárd forintot tett ki a mintegy 6400 milliárd forintos állományon belül.

Még rosszabb lehet a helyzet

Az egész évet vizsgálva is elég jelentős a növekedés, az év eleje óta csak a központi kormányzat hitelének nagysága közel 1000 milliárd forinttal emelkedett, és amennyiben a hozamok felfelé ívelése tovább tart a következő hónapokban, még rosszabb lehet a helyzet. Eközben már az Államadósság Kezelő Központ frissebb, májusi adatokat is tett közzé. E szerint májusban a kifejezetten a lakosság számára értékesített állampapírok állománya 25,4 milliárd forinttal emelkedett. A teljes mennyiség 1283 milliárd forint volt.

Az előző havi adatokkal összehasonlítva a lakossági állampapírok havi állománynövekedésének lassulása nagyrészt annak tudható be, hogy májusban a Kamatozó Kincstárjegyek esetében négy kibocsátás és öt lejárat volt, szemben az előző hónappal, amikor éppen fordított volt a helyzet. A kiigazított havi értékesítés májusban 17 milliárd forinttal több, áprilisban pedig ugyanennyivel kevesebb lenne, amely teljesítménnyel az április még mindig kiugró, a május viszont már átlaghoz közeli szinten alakult. A lakossági állampapírok állományának az év első öt hónapjában megvalósult 297,8 milliárd forintnyi növekményéből a Kamatozó Kincstárjegyekre 220,8 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 4 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 57,7 milliárd, az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyekre együttesen 15,3 milliárd forint jutott.

A legtöbbet a külföldiek profitáltak

Április jó hónap volt viszont a részvények tekintetében. A teljes állomány közel 95 milliárd forinttal, 4488 milliárd forintra emelkedett a papírok áremelkedésének átértékelése következtében. Ebből a legtöbbet a külföldiek profitálhattak, akiknek 71 milliárd forinttal nőtt az átértékelődésből származó vagyonuk, miközben közel 10 milliárd forint értékben nettó eladók voltak a piacon. Ezt a mennyiséget majdnem teljes egészében a háztartások szívták fel, amelyek nettó 8,3 milliárd forint értékben vették a részvényeket. A magyar állam nem adott el részvényeket májusban, úgy látszik, hogy Richter- és Mol-túlsúlyos részvénycsomagja nem volt túl jó, hiszen 5,6 milliárd forint átértékelési veszteséget szenvedett el, szemben a piac átlagos pluszával, ami főleg az OTP emelkedésének volt betudható.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!