Érdemes figyelni az euró árfolyamának alakulására a következő napokban, hiszen a deviza jegyzése szerda délelőtt áttörte a 275,50-es technikailag fontos szintet, majd innen fordulva 277,80 forintig emelkedett. Ötvös Mihály, a CIB Bank devizapiaci szakértője szerint a szerdai akár téves kitörés is lehetett az euró/forint árfolyamában, s ha ez így van, a kurzus 280-ig is visszatáncolhat a forint - 289-es euróárfolyam elérése óta tartó, eddig zökkenőmentes - erősödését megtörő korrekciós hullámban.


A forint a térségben szinte egyedüliként erősödött az euróval szemben szerda délelőtt, délutánra azonban már alulteljesítővé vált. A közös devizáért 277,80 forintot is elkértek a nap végére, míg reggel 275,50 alatt is hozzá lehetett jutni a bankközin. A dollár 203,55 forintot, a svájci frank 208,70 forintot ért.

A hazai deviza megítélése jelenleg kevésbé függ a magyar történésektől, hiszen a kormány az elmúlt időszakban többször is megerősítette elkötelezettségét a költségvetési hiánycél tartása mellett, s ezt a piac kedvezően fogadta. Sokkal fontosabb kérdés a befektetők számára, hogy milyen módon valósul meg a Fed által beígért újabb stimulus - figyelmeztetett Ötvös Mihály. A CIB szakértője szerint akár leértékelési verseny is kialakulhat a fejlett piacokon, hiszen a Fed mellett a japán és a brit jegybank is újabb pénzhigítási akciót fontolgat. Ez a folyamat, ha beindul, kedvezhet a térségi devizáknak - hívta fel a figyelmet Ötvös.

A SocGen szakértői a magyar gazdaság gyenge fundamentális helyzetére hivatkozva mégis a forint ellenében játszanának, legalábbis legújabb hírlevelükben erre buzdítják a befektetőket, zloty/forint pozíciók felvételét ajánlva, mondván, a jelenlegi 69,50 körüli szintekről a lengyel deviza akár 72 forintra is drágulhat a közeljövőben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!