Fordulatot vehet a magyar Mol Nyrt. olajtársaság és a zágrábi kormány csatája a horvát energiacég, az INA ellenőrzésének megszerzéséért azzal a perrel, amely a napokban kezdődött Budapesten - kezdi a Hernádi Zsolt ellen indult eljárásról szóló tudósítását a Financial Times (FT). Vesztegetés nemzetközi kapcsolatban, jelentős kárt okozó csalás, valamint különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatt indított büntető eljárást pótmagánvádlóként egy magyar magánszemély a Mol-vezérigazgató ellen.

A felperes - Bánhegyi Ilona, a Mol korábbi vezető jogi tanácsadója - ügyvédje elmondta, hogy ügyfele 600 millió forint értékű Mol-csomagja 24 millió forinttal értékelődött le azok miatt a sajtóhírek miatt, amelyekben Hernádi Zsolt is negatív színben tűnt fel. Arra a 2008 eleji híre, hogy a Mol 10 millió euró vesztegetési pénzzel szerzett befolyásoló részesedést az INA-ban, a Mol-részvények ára ötmillió euróval csökkent, és a részvényesek vagyoni hátrányt szenvedtek el - jelentette az ügyről pénteken a Napi.hu.

Spekulációk

A fejlemény spekulációkat indított el a befektetői közösség tagjai között - írta az FT. Bár nem világos, hogy az ügyben szerepló bármelyik szereplőnek ez lenne a célja, az ügy feloldhatja a Magyarország és Horvátország között a Mol vezérigazgatójával összefüggésben kialakult patthelyzetet.

Zágráb európai és nemzetközi elfogadási parancsot adott ki Hernádival szemben, akit azzal gyanúsít, hogy ötmillió dollár csúszópénzzel megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, hogy megszerezze a Molnak az INA irányítási jogait. A magyar olajtársaságnak csak 49 százalékos tulajdonrésze van horvát partnerében.

Egy horvát bíróság bűnösnek találta Sanadert 2012-ben a vesztegetési ügyben, a volt miniszterelnök fellebbezett a döntés ellen. Hernádi pénteken egyórás vallomásban számolt be a Mol INA-val kapcsolatos lépéseiről, ezen belül a 2008-2009-es fejleményekről. A Mol vezérigazgatója a horvát vádak megjelentésétől kezdve cáfolja a vesztegetést.

Csavaros szitu

Mivel a horvát állam és a pótmagánvádas ügyben szereplő felperes vádjai lényegében azonosak, feltételezhető, hogy egy felmentő ítélet a budapesti bíróságon jogi precedenst teremtene. Szerintem ez egy trükk - fogalmazott élesebben egy az FT-nek nyilatkozó meg nem nevezett elemtő. Ha a bíróság Hernádi javára dönt, ami biztosra vehető, akkor ezt az ítéletet el kell fogadnia az EU bíróságainak, ami gyakorlatilag érvénytelenítené a letartóztatási parancsot.

Zamecsnik Péter, Hernádi ügyvédje határozottan tagadja, hogy a Mol összejátszana a pótmagánvádas eljárást kezdeményező felperessel annak érdekében, hogy a budapesti bíróságon elérjenek egy felmentő ítéletet, s ezzel megszabadítsák ügyfelét a horvát jogi procedúrától. Semmit sem tudok erről a részvényesről, azt hiszem 2006-ban elhagyta a céget! - szögezte le Bánhegyivel kapcsolatban.

Másrészt

Ugyanakkor megerősítette, hogy ha Hernádit felmentik, annak hatása lesz a horvát keresetre. Az ügyvéd szerint ez res judicata helyzetet eredményezne. (Ez lényegében azt jelenti, hogy ha egy adott jogviszonyt a bíróság jogerősen elbírált, akkor azzal kapcsolatban nem lehet ismét jogi igényt megfogalmazni, nem lehet újabb pert indítani.) Ha ebben az ügyben nyernek, akkor kezdeményezni fogják ennek a jogi kategóriának az érvényesítését.

A Mol és Hernádi folyamatosan állítja, hogy semmilyen jogsértést nem követett el és Magyarország megtagadta a Mol-vezér kiadatását Horvátországnak. Budapest arra hivatkozik, hogy a magyarországi vizsgálatok nem találták megalapozottnak a vádakat. A Mol nem részese a pótmagánvádas eljárásnak, amelyet függetlennek és jogszerűnek tart - emlékeztetett az FT.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!