Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) pénteken közölte, hogy a JPMorgan Securities beleegyezett 125 millió dollár megfizetésébe, miután elismerte, hogy az elmúlt években számos nyilvántartási szabályokra vonatkozó mulasztást követett el. Az árupiaci felügyelet szintén pénteken közölte, hogy 75 millió dollárra bírságolta a bankot, amiért legalább 2015 óta engedélyezte, hogy olyan piaci információkat tartalmazó kommunikációt folytassanak az alkalmazottai, amelyeket nem jegyzőkönyveznek - írja a CNBC.

A szövetségi törvény előírja a pénzügyi cégeknek, hogy aprólékos nyilvántartást vezessenek a brókerek és az ügyfelek közötti elektronikus üzenetekről, hogy a szabályozók megbizonyosodhassanak arról, hogy ezek a cégek nem kerülgetik a csalás elleni vagy trösztellenes törvényeket. Így például tilos nem ellenőrzött applikációkat használni a kommunikációra, de a JPMorgan mégis hagyta, hogy az ügyfelekkel WhatsAppon, Signalon vagy Telegrammon tartsák a kapcsolatot az alkalmazottak.

Míg a hivatalos vállalati eszközökön és szoftverplatformokon folytatott telefonbeszélgetések és üzenetek megmaradnak, a banki megfelelési osztályok számára sokkal nehezebb a harmadik féltől származó alkalmazásokon folytatott kommunikáció megfigyelése. Nem is véletlen, hogy ez a megoldás egyre népszerűbbé vált, miután az elmúlt évtized két legnagyobb kereskedési botránya - a Libor és a devizapiacok manipulálása - a csevegőszobákban megőrzött terhelő üzeneteken alapult, ami több milliárd dolláros bírságokat eredményezett a bankok számára. Közben viszont milliók múlhatnak egy-egy információn, így a brókerek előszeretettel használnak titkosított üzenetküldőket.

A JPMorgan, a Morgan Stanley, a Deutsche Bank és más cégek kereskedőit elbocsátották vagy szabadságra küldték a gyakorlathoz kapcsolódó szabálysértések miatt. A SEC végzése azonban rávilágított arra, hogy ez a gyakorlat mennyire elterjedt.

A JPMorgan-nál az egész cégre kiterjedt az offline kommunikáció gyakorlata, és még a megfelelésért felelős vezetők és vezető munkatársak is személyes eszközeiket használták az érzékeny üzleti ügyek kommunikálására - közölte a SEC. A felügyelet ezért más cégeknél is szigorú vizsgálatokat kezd. 

Közben a JPMorgan az év elején utasította kereskedőit, bankárait és pénzügyi tanácsadóit, hogy a munkával kapcsolatos üzeneteket őrizzék meg a személyes eszközökön, jelentette a Bloomberg júniusban. Az üzenetek a megbeszélések széles skálájáról, többek között befektetési stratégiákról, ügyféltalálkozókról és piaci megfigyelésekről szóló üzeneteket tartalmaztak - mondták a SEC tisztviselői.

A bírságon felül a JPMorgan beleegyezett abba, hogy megfelelőségi tanácsadót fogad fel a bank politikájának és képzésének felülvizsgálatára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!