Átmeneti visszakozás után a New York Stock Exchange úgy döntött, hogy mégis törölni fogja annak a három kínai távközlési vállalatnak az értékpapírjait, amelyek kivezetésétől egyszer már visszakozott. A tőzsde közlése szerint január 11-től ezért nem lehet majd kereskedni a China Telecom, a China Mobile és a China Unicom nevű cégek részvényeivel azon rendelet előírásainak megfelelően, amelyet Donald Trump elnök adott ki még tavaly,. A jogszabály megtiltja az amerikai befektetők számára, hogy bizonyos olyan kínai cégek részvényeit birtokolják, amelyek kapcsolatban állnak a kínai hadsereggel.

Dühös politikusok

A döntés a tőzsde közlése szerint az amerikai pénzügyminisztérium speciális állásfoglalásán alapul, amelyet kedden kaptak meg a három céggel kapcsolatban - írja összefoglalójában a Financial Times.

A tőzsde január elsején egyszer már közölte, hogy törli a három céget, azonban később visszakozott a Pénzügyminisztériummal történt konzultációra hivatkozva. Ez állítólag eléggé feldühített néhány keményvonalas republikánust a kormányzatban, Steven Mnuchin pénzügyminiszter értesülések szerint személyesen hordta le telefonon Stacey Cunningham-et, a New York-i Értéktőzsde elnökét.

A lap által megkérdezett elemzők szerint a Trump-kormányzat láthatóan a felperzselt föld taktikáját folyatja a Kínával szembeni kereskedelmi háborúban. Minél több, kínai cégeket korlátozó intézkedést szeretnének még a kormányzat utolsó napjaiban keresztülnyomni, ezzel is szűkítve a hivatalba lépő Biden-kormányzat majdani mozgásterét.

A pénzügyminisztérium miután biztosítottnak látta, hogy tényleg sikerült a három cég részvényeit eltávolítani a legnagyobb amerikai tőzsdéről, közzétett egy kibővített listát is azokról a kínai cégekről és azok érdekeltségeiről, amelyekben amerikai befektetők nem vehetnek tulajdonrészt.

Tiltás a kínai "pénztárcákra"?

Donald Trump a héten még aláírt egy olyan rendelkezést is, amely tiltaná a kínai fizetési platformokon keresztüli fizetési tranzakciók lebonyolítását az amerikaiak számára, ilyen például az Alipay, a WeChat Pay és a Tencent QQ Wallet rendszere.

A Wall Street Journal eközben arról írt, értesülései szerint a pénzügyminisztérium arra készül, hogy a legnagyobb kínai technológiai cégekre is kiterjessze a tilalmat, s így az amerikai befektetők ezentúl nem vásárolhatnának az Alibaba és a Baidu részvényeiből. Mindkét cég papírjai estek a hírre. Előbbi cég amúgy is rossz passzban van, október óta a kínai hatóságok kereszttüzébe került, trösztellenes vizsgálatot folytatnak ellene és alapítója hónapok óta gyakorlatilag eltűnt, amióta nyilvánosan kritizálta Kína pénzügyi rendszerét.

Eközben Hua Csunjing, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy mai sajtótájékoztatón azt mondta az Alibabára és a Tencentre vonatkozó tiltás hírére, Kína minden szükséges intézkedést megtesz majd annak érdekében hogy megvédje cégei jogait és érdekeit - tudósított a Reuters.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!