A nagyobb zuhanások után amúgy is természetes jelenség a tőzsdéken egy meredek felpattanás, igaz ezek tartóssága nem mindig bizonyul erősnek. Erre játszott rá tegnap jó ütemérzékkel Donald Trump amerikai elnök. Az S&P 500-as részvényindex hétfőn a szaúdiak által bejelentett lépés következtében összeomló olajár, a koronavírus járvány olaszországi terjedésére és a karanténra adott válaszként 7,6 százalékot esett.

Trump erre sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kormányzata komoly lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy az amerikai gazdaságot felvértezze a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásaival szemben, s egy jelentőseb jövedelemadó-csökkentés lehetőségéről fog tárgyalni ma a kongresszus republikánus küldötteivel. Mint mondta, a küldöttekkel megtárgyalnak "egy lehetséges jövedelemadó-csökkentést vagy enyhítést, jelentős enyhítést, nagyon jelentős enyhítést, ez egy nagy szám lesz" - mondta az elnök. Részleteket nem árult el, csak annyit, hogy ma tartanak majd sajtótájékoztatót a kérdésben - írja a Reuters.

A képviselőház demokrata vezetője, Nancy Pelosi és a szenátusi - ott egyébként kisebbségben lévő - demokraták vezetője, Chuck Summer, erre annyit reagált, hogy az adócsökkentésnek azokra kellene korlátozódnia, akik érintettek a járvány ügyében. Hozzátették, hogy új törvényeket készítenek elő annak a határozatnak a fényében, amely szerint a koronavírus elleni harcra 8,3 milliárd dollárt különítettek el. Ilyen intézkedések lesznek például, hogy a vízszolgáltatást akkor is fenntartják, ha valaki a válság miatt nem tudja fizetni a számláit, megnövelik a munkanélküli segély hosszát, illetve a betegszabadságok lehetséges időtartamát. Ezen felül biztosítják az étkezést azon gyermekek számára, akik az iskolában kapnának enni, de erre nincs lehetőségük az iskolájuk esetleges bezárása miatt. A fizetett betegszabadság kérdését egyébként Mike Pence alelnök is említette, mint olyan kérdést, amelyet meg kell vitatniuk a Kongresszussal.

Részben a bejelentésekre reagálva az amerikai határidős részvényindexek kedden délelőtt már 4 százalékot meghaladó emelkedést jósoltak a nyitás utáni kereskedésre.

Az amerikai kormányzat a következő napokban készül egyeztetni a bankszektor, a kórházak és az egészségbiztosítók vezetőivel a megteendő lépésekről. A megvitatandó jövedelemadó-csökkentésen felül Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója azt javasolta, hogy nyújtsanak speciális adókedvezményeket, kölcsönöket és direkt támogatásokat a súlyosan érintett ágazatokban.

A jövedelemadó-csökkentés egyrészt segíthet növelni a fogyasztói keresletet, másrészt segítheti a rezsi kifizetésében egy olyan időszakban, amikor egy vagy több családtag egészségügyi ellátására kell költeni, illetve azok nem tudnak megfelelő jövedelemhez jutni betegségük, vagy a járvány okozta kényszerintézkedések miatt - írja az összefoglaló.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!