A figyelem központjában az OPEC bécsi tanácskozása lesz, amelyen döntés születhet arról, hogy az év eleje óta követett termeléskorlátozás határidejét meghosszabbítsák.

Piacbefolyásoló hatással lehet még Donald Trump amerikai elnök brüsszeli látogatása is, ahol az EU és a NATO vezetőivel folytat tárgyalásokat védelmi, kereskedelmi, környezetvédelmi kérdésekről.

A határidős indexjegyzések alapján a főbb tőzsdeindexek 0,2-0,3 százalékos nyereséggel nyithatnak csütörtökön. (Új tőzsde alakul Magyarországon.)

Szerdán az európai tőzsdék vegyesen, többségében veszteséggel zártak. A pán-európai indexek közül a Stoxx 600 0,09 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 0,01 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,23 százalékkal gyengült. A londoni FTSE-100 index 29 ponttal, 0,40 százalékkal 7515 pontra emelkedett, Frankfurtban a DAX index 16 ponttal, 0,13 százalékkal 12 643 pontra csökkent, a párizsi CAC-40 index 7 ponttal, 0,13 százalékkal zárt alacsonyabban 5341 ponton. Madridban 0,08 százalékkal, Milánóban 0,21 százalékkal csökkent a tőzsdeindex.

Az amerikai tőzsdeindexek emelkedéssel nyugtázták a Fed tervét 4,5 ezer milliárd dolláros kötvényállományának fokozatos csökkentésére. A DJIA-30 index 0,38 százalékkal, az S&P-500 index 0,25 százalékkal, a Nasdaq Composite 0,40 százalékkal emelkedett. Az S&P index rekordszinten zárt. A DJIA és az S&P-500 index visszanyerte múlt heti veszteségét. Az amerikai indexek a múlt héten szerdán idei legnagyobb veszteségüket szenvedték el - írja az MTI.

Az ázsiai tőzsdék erősödéssel nyitották meg a csütörtöki globális tőzsdei kereskedést. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával Tokió 0,4 százalékkal, Szöul egy százalékkal, Sanghaj 1,2 százalékkal, Hongkong 0,8 százalékkal állt magasabban. A hongkongi tőzsdeindex 22 havi csúcsot érintett, a szöuli index pedig napközbeni rekordot állított be.

Az olajár emelkedett az OPEC csütörtöki bécsi közgyűlése előtt, amitől a termeléscsökkentési megállapodás meghosszabbításának bejelentését várják a piacok. Az OPEC és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelők az év eleje óta korlátozzák termelésüket az árak stabilizálása érdekében. Az eredetileg féléves időtartamra kötött megállapodással nem sikerült csökkenteni a felhalmozott olajkészleteket, ezért annak hatályát 9 vagy 12 hónappal meg fogják hosszabbítani.

A Brent nyersolaj ára az európai tőzsdék nyitása előtt másfél órával 0,83 százalékkal állt magasabban hordónként 54,41 dolláron, a WTI nyersolajé pedig 0,78 százalékkal magasabban 51,76 dolláron.

A dollár gyengült, az euró erősödött. A Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyve kevésbé bizonyult "hájának" a piaci várakozásoknál, ami nem kedvezett a dollár árfolyamának, az euró így hat havi csúcs közelébe erősödött. A főbb devizákkal szemben kalkulált dollár-index 0,07 százalékkal csökkent, az euró-index 0,14 százalékkal emelkedett. Az eurót 0,15 százalékkal jegyezték erősebben 1,1235 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!