Donald Trump amerikai elnök olyan jelölteket látna szívesen a Fed vezetésében megüresedő helyekre, akik osztják nézeteit, amelyek szerint az erős gazdasági növekedés nem feltétlenül jár együtt az inflációs kockázatok növekedésével - nyilatkozta az elnök vezető gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow a Bloomberg beszámolója szerint.

Trump tavaly folyamatosan kritizálta a Fed korábban általa is támogatott elnökét, Jerome Powellt a kamatemelések miatt. Korábbi sajtóértesülések szerint az elnök azt is komolyan megvitatta tanácsadóival, megvan-e a lehetősége arra, hogy idő előtt lemondásra kényszerítse, esetleg kirúgja Powellt. Az elnöknek ha közvetlenül nem is, de közvetve megvan a lehetősége arra, hogy befolyásolja a Fed monetáris politikáját, méghozzá úgy, hogy ő nevezi ki a Fed vezető testületében megüresedő székekre a soron következő jelöltet. Ugyanakkor a szenátusnak is egyet kell értenie ezzel a döntésével.

Kudlow elmondása szerint a potenciális jelöltek kiválasztásánál kiemelt jelentőséggel bír majd azok nézete a növekedés kontra infláció kérdésében.

Ez az elsődleges szempontunk, olyan embereket (keresünk), akik megértik, hogy amikor a gazdaság üzleti része és a kínálati oldal növekszik, úgy is dolgozhat több ember és emelkedhetnek a bérek, növekedhet a termelékenység, hogy közben az nem okoz magasabb inflációt - fejtette ki a tanácsadó. Elmondása szerint a Fed vezetésében jelenleg van néhány megüresedő hely, ezzel a hírügynökség szerint arra célozhatott, hogy nem szeretnék megújítani Marvin Goodfriend jelölését a Fed kormányzótanácsában.

Trump még 2017-ben jelölte a testületbe Goodfriendet, azonban a szenátus nem erősítette meg a jelölését, mint ahogy a korábbi Fed-közgazdász Nellie Liangét sem. Liang már korábban visszalépett attól, hogy megfontolja, újra jelölhetik-e, és Goodfriend neve nem szerepel azon a listán, amelyen a lehetséges jelöltek szerepeltek, amit a Fehér Ház nemrég küldött át a szenátusnak.

Trump nem titkoltan úgy véli, hogy feleslegesek a Fed elmúlt években végrehajtott kamatemelései, azok szükségtelenül lassítják az amerikai gazdaságot és okoznak tőzsdei áresést. December végén például közvetlenül a Fedet okolta azért, hogy szeptember végéhez képest akkorra közel 20 százalékot veszített értékéből az S&P 500-as amerikai részvényindex. Az elnök szerint a Fed nem érti, hogy az általa folytatott kereskedelmi háború, amelynek következtében idén várhatóan jelentősen lassulhat a globális és így az amerikai gazdaság növekedése, szükséges.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!