Az alumínium ára kedden napközben 2011 szeptembere óta legmagasabb szinten, 2435 dolláron állt tonnánként.

A CRU Group tanácsadó szerint ha a jegyzés áttöri a 2800 dolláros ellenállási pontot, akkor 3000 dollárig is emelkedhet az alumínium ára. Ezen a szinten legutóbb 2008-ban volt jegyzés. Az alumínium áprilisban csaknem 20 százalékkal drágult a londoni fémtőzsdén (LME).

Az áremelkedés azt követően indult, hogy két hete az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta az orosz Ruszal céget, amely a világ második legnagyobb alumíniumipari vállalata. A Ruszal adja a világ alumíniumtermelésének 6-7 százalékát. (Annak is komoly szerepe volt, hogy márciusban Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy országa érdekeit védve acél- és alumínium importvámot vezet be.)

A Ruszal termékeinek mintegy ötödét az amerikai piacon értékesítette. Elemzők szerint nagy eséllyel csődbe is juthat a cég, ha nem sikerül közvetett módon, harmadik fél bevonásával fenntartani az amerikai kivitelt.

Szakértők szerint egyértelműen Kína lenne a nyertese annak, ha a piacról kiesne a Ruszal, vagy akár látványosan gyengülnének pozíciói.

A Ruszal Hongkongban jegyzett részvényének árfolyama a múlt héten mintegy felére esett. A konkurens kínai China Hongqiao Group és Alumina árfolyama 1,4 százalékkal, illetve 5,2 százalékkal emelkedett.

Az alumíniumot sok termék csomagolására használják, így akár élelmiszerek és háztartási cikkek árában is jelentkeztek a drágulás.

A kép forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!