Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem hiszem, hogy ilyen gyorsan kellene ezzel haladni - mondta Donald Trump amerikai elnök a Fed kamatemeléseiről a CNBC-nek adott tegnapi interjújában. Nem szeretném, hogy egy kicsit is lassítsunk - utalt az elnök az amerikai gazdaság növekedésre, ahol szerinte semmi jele az inflációnak és ezért a Fed kamatemelései, amellyel az árak emelkedésének szeretne elébe menni, túlságosan is gyorsan követik egymást. Ugyanakkor hozzátette, hogy ő személyesen nem beszélt Jerome Powell Fed elnökkel a jegybanki kamatemelések kérdéséről.

A Fed legutóbbi, szeptember végi ülésén további negyed százalékponttal emelte az irányadó kamat mértékét, s ezzel párhuzamosan növelte az amerikai gazdaság idei várható növekedésére vonatkozó előrejelzését is. Trump a lépést követően azonnal kifejtette nézetét, amely szerint aggódik amiatt, hogy úgy tűnik a kamatemelést erőltetik, miközben mást is lehetne kezdeni a pénzzel.

Trumptól nem ez az első ilyen típusú megszólalás, elég hosszú sora van az elnök jegybankot kritizáló megjegyzéseinek. Ami most történik mindössze annyi, hogy az elnök attól fél, az emelkedő kamatok nyomás alá helyezik majd a tőzsdét, s ezért próbál nyomást gyakorolni a Fedre - mutatott rá a CNBC.com-nak Andrew Benner a National Alliance szakértője.

Nyáron már egy interjúban kifejtette az elnök, hogy nincs túlzottan elragadtatva a kamatemelésektől és álélítólag egyszer a kampányát finanszírozó üzletembereknek ki is fejtette, hogy Jerome Powell nem az a laza monetáris politikát képviselő jegybankár, mint amiben reménykedett.

A befektetők nem veszik komolyan

Az elnök megjegyzései ellenére a piac a kamatok további emelkedésére számít, a múlt héten a 10 éves amerikai államkötvények hozama már 120 éve nem látott magasságban járt. A folyamatot erősítették a múlt héten napvilágot látott erős gazdasági adatok, az infláció megjelenéséről árulkodó jelek és erre csak ráerősítettek a pénteki munkaerőpiaci számok, amelyek szerint a munkanélküliségi ráta 49 éves mélypontra süllyedt, miközben a bérek emelkedésnek indultak.

Az idei harmadik kamatemelést hozó szeptemberi ülését követően Powell jelezte, hogy a monetáris politika még messze van attól, hogy semlegesnek lehessen nevezni, s ez arra utalt, hogy további szigorítások vannak kilátásban. Mint fogalmazott, a kamatszint még messze van a semleges helyzettől és folyamatosan tesznek lépéseket abba az irányba, hogy elérjék a semlegesnek tekintett zónát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!