Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A TrimTabs nevű elemzőcég adatai arra utalnak, hogy sokkal durvább is lehetett volna az a nagy korrekció az amerikai tőzsdéken, amely február elején lezajlott. Ennek során az S&P 500-as index 2872 pontról két hét leforgása alatt 2532 pontig zuhant. Az esésben azonban aktívan elkezdték venni a saját részvényeiket az amerikai tőzsdei cégek, a friss adatok szerint februárban összesen 113,4 milliárd dollárt költöttek el ilyen célokra, ez a legmagasabb havi érték 2015 áprilisa óta - írja a CNBC.

Ez az összeg azt jelenti, hogy a gyorsjelentési szezon kezdete óta naponta átlagosan 5,8 milliárd dollárért vették saját részvényeiket az amerikai tőzsdei cégek, ami rekordnak tekinthető.

A portál szerint a Goldman Sachs cégek részvény-visszavásárlásaival foglalkozó kereskedői életük legmozgalmasabb két hetéről számoltak be az áresés napjai alatt.

A befektetők szabadulni próbáltak

Eközben a befektetők viszont eladtak a részvényekből, szintén a TrimTabs adatai szerint a az amerikai részvényekbe fektető alapokból ebben az időszakban összesen 50,9 milliárd dollárnyi tőke távozott.

Az összefoglaló szerint a számoknak két fontos üzenetük van. Egyrészt az, hogy a Trump-féle adócsökkentésnek köszönhetően a cégeknél maradó pénz egy jelentős része végül a befektetőknél köt majd ki. A másik pedig az, hogy a várhatóan komoly tőzsdei ingadozásokkal tarkított idei évben bízvást lehet arra számítani, hogy esések idején a cégek belépnek vásárlóként a részvénypiacra.

Nőhetnek az osztalékok

A Goldman Sachs előrejelzései szerint a vállalati részvény-visszavásárlások összege idén 23 százalékkal emelkedhet az Egyesült Államokban s, elérheti a 650 milliárd dollárt. A hatalmas részvényvásárlási kedv okaként nem egy nagyobb társaság - köztük az Amgen, Procter & Gamble és a Skyworks - a tavaly decemberben elfogadott és Trump által szorgalmazott adóváltozásokat tüntette fel, amely jelentősen csökkentette a vállalati nyereségadó mértékét.

Nem csak a sajátrészvény-vásárlások pöröghetnek fel ennek köszönhetően, a Goldman várakozásai szerint a cégek által kifizetett osztalék nagysága is jelentősen, 12 százalékkal emelkedhet idén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!