A CNBC által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a frankfurti DAX-30 index 9 ponttal emelkedhet a nyitásban, a párizsi CAC-40 index és a londoni FTSE-100 mutató pedig nagyjából előző napi záróértékén indíthatja a kereskedést.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin is vegyesen alakult a kereskedés, csakúgy mint kedden a Wall Streeten. New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,01 százalékos, a Nasdaq Composite pedig 0,02 százalékos pluszban, míg az S&P 500-as mutató 0,03 százalékos veszteségben fejezte be a kereskedést. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,38 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,11 százalékos mínuszban, míg az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,28 százalékos pluszban közelített a záráshoz. A vezető sanghaji index 0,22 százalékos veszteségben, a hongkongi Hang Seng viszont 0,44 százalékos nyereségben állt a kereskedés utolsó harmadában.

Trump elnök kedden, helyi idő szerint délután jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomszerződésből, és aláírta azt a rendeletet, amellyel visszaállította az Irán elleni büntető intézkedéseket. Irán jelezte, hogy az amerikai döntés dacára egyelőre tartja magát az egyezményben foglaltakhoz és kész folytatni a munkát a szerződést aláíró többi országgal - írja az MTI.

Az amerikai pénzügyminisztérium közölte, hogy 90, illetve 180 napon belül ismét érvényes lesz az atomalku keretében feloldott összes, Irán energetikai, autóipari és pénzügyi ágazatát sújtó szankció, ha csak ez idő alatt nem sikerül új megállapodást kidolgozni. Így például 180 nap elteltével ismét életbe léptetik a kőolajjal kapcsolatos tranzakciókra, 90 nap múlva pedig az utasszállító repülőgépekkel, alkatrészekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos exportengedélyekre, a fémkereskedelemre, az alumínium-, acél- és széneladásokra, valamint a gépjárműszektorra vonatkozó korábbi szankciókat.

A döntésekre reagálva a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára jelentősen emelkedett. A legközelebbi, júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,43 százalékos pluszban, 76,67 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 2,29 százalékos nyereségben, 70,64 dolláron forgott. A Brent eddigi napi maximumán, 76,75 dolláron három és fél éves csúcsot döntött.

Kedden vegyesen zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,02 százalékkal, 7565,75 pontra, a frankfurti DAX-index 0,28 százalékkal, 12 912,21 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,17 százalékkal, 5521,93 pontra esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,13 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,04 százalékkal emelkedett, míg az euróövezeti EuroStoxx50 index0,22 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!