Hatalmas erőket szabadíthat el Trump

Könnyen elképzelhető, hogy a félelmek ellenére a Donald Trump által indított kereskedelmi háború nyomán tovább emelkednek az amerikai részvényárak és csökken a munkanélküliség. Az egyik neves amerikai elemző szerint nagyon jól is elsülhetnek az elnök intézkedései.
Lovas-Romváry András, 2018. szeptember 13. csütörtök, 07:11
Fotó: AFP

A komoly kritikák ellenére könnyen elképzelhető, hogy Donald Trump helyesen teszi, amikor kereskedelmi háborút hirdetett, s az összes kritika ellenére intézkedései nyomán tovább emelkedhetnek az amerikai részvényárfolyamok és tovább csökkenhet a munkanélküliség az Egyesült Államokban - írja a Marketwatchon megjelent cikkében Ed Yardeni, a globális befektetési stratégiákra és azzal kapcsolatos tanácsadásra szakosodott elemzőcég, a Yardeni Research Inc. elnöke.

A szakértő hat olyan szempontot említ, amelyek összességében azt eredményezhetik, hogy nagyon pozitív kimenetele lesz az Egyesült Államokban most zajló folyamatoknak, s ami a részvényárfolyamok további emelkedését, illetve az amerikai gazdaság jó teljesítményének folytatódását eredményezhetik.

Az első ilyen téma szerinte a kereskedelmi háború. Mi van akkor, ha a kereskedelmi háború végül kevesebb protekcionizmushoz és a globális fejlődés erősödéséhez vezet? - teszi fel a kérdést a szakértő.

Ő úgy gondolja, hogy a kereskedelmi háború során belengetett, illetve eddig meghozott korlátozó intézkedések és büntetővámok csak eszköznek, s nem célnak tekinthetők, s az elnök ezeket csak eszközként alkalmazza az Egyesült Államok számára korrektebb kereskedelmi megállapodások kiharcolására. Ráadásul az ezek miatt elszenvedett potenciális veszteségekre az elnök jó előre felkészítette az amerikai cégeket, hiszen a háború megindítása előtt bevezetett adóreformoknak és deregulációnak köszönhetően az amerikai vállalati szektor kifejezetten jó formában van, így elbírja a korlátozó intézkedések okozta átmeneti kellemetlenségeket.

A második fontos kérdés az lehet Yardeni szerint, mi van, ha az amerikai gazdaságban az eddig meghozott intézkedések komoly, eddig szunnyadó erőket szabadítanak fel?

A szakértő felhívja a figyelmet, hogy a közepes. és kis kapitalizációjú cégeket tömörítő részvényindexek Trump hivatalba lépése óta jobban teljesítenek, mint a nagy cégeket tömörítő S&P 500-as index, ami nem véletlen.

S&P 600 Small Cap Index

 

Az adócsökkentések ugyanis sokkal nagyobb segítséget jelentettek a kisebb- és közepes méretű válalatoknak, mint a nagyvállalatoknak, amelyek jellemzően sokkal több erőforrással rendelkeznek adófizetési kötelezettségük csökkentésére, mint kisebb versenytársaik. Ráadásul az adótörvények kialakításában sokkal inkább érvényesültek korábban a nagyobb vállalatok szempontjai azok jobb érdekérvényesítő  képessége miatt, így a szabályozás sokszor a kisebb versenytársakkal szembeni előny megőrzését is szolgálta. Az adók mértékének csökkentése így nem csak abszolút értékben, de relatíve is kedvezőbb volt a kisebb amerikai vállalkozások számára.

Mi van akkor, ha a kereskedelmi háború nyomán tényleg visszatérnek a munkahelyek az Egyesült Államokba?

Yardeni felhívja a figyelmet, hogy Trump 2016. novemberi megválasztása óta az Egyesült Államokban 3,9 millió új munkahely keletkezett, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékról idén júliusig 3,9 százalékra csökkent. Bár ezt a jelenséget Trump igyekszik a saját eredményeként beállítani, azonban nem Washington, hanem a vállalatok teremtik a munkahelyeket - emlékeztet.

Az egyre növekvő munkaerőhiányra szerinte az lenne az igazán jó megoldás, ha könnyítenék a legális bevándorlók számára a munkavállalás feltételeit, azonban ehhez kétpárti megállapodásra lenne szükség a Kongresszusban, amire most kicsi az esély. Így nem marad más hátra, minthogy a cégek a munkaerőpiacról kiesett, ugyanakkor munkára képes lakosság körében keressenek újabb munkavállalókat. Ilyenek lehetnek például a tartósan munkanélküli 50-60 éves korosztály tagjai is. Mivel ez nem oldja meg a munkaerőhiány kérdését, ezért ez is rákényszeríti a cégeket a termelékenység növelésére, a technológiai fejlesztésekre.

Mi van akkor, ha az innováció növekvő szintje valóban korlátozza az infláció emelkedését és a termelékenység növekedéséhez vezet?

A szakértő szerint mióta Kína 2001 végén belépett a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO), az ipari termelés nagysága és kapacitásai az Egyesült Államokban stagnáltak. Az amerikai cégek jó része Kínába helyezte át a gyártókapacitásait és kevés figyelmet fordított arra, hogy otthon növelje termelékenységét. Ha azonban valóban sikerül munkahelyeket visszacsábítani az Egyesült Államokba, a cégek arra kényszerülhetnek, hogy az otthoni munkaerő termelékenységét növeljék a béremelések helyett.

Mi van akkor, ha a piacon olyan eszközök jelentek meg eközben, amelyek képesek egy recessziós sokk hatásait felemészteni, esetleg teljesen elnyelni?

Yardeni szerint komoly következményei vannak annak, hogy ugrásszerűen megnövekedett a különböző nem teljesítő eszközökbe, hitelekbe fektető alapokban kezelt tőke nagysága. Erre utal, hogy 2015-ben az amerikai gazdaságban egy minirecesszió játszódott le. A hitelpiacokon láthatóak voltak ennek jelei, a magas hozamú vállalati kötvények hozama jelentősen megugrott a hosszú lejáratú állampapírokéhoz képest. Ennek kiváltó okai az összeomló nyersanyagárak voltak, az olaj ára 76 százalékkal csökkent rövid idő leforgása alatt.

Ez komoly hitelválsághoz vezetett a nyersanyagcégek körében, azonban viszonylag hamar véget ért, anélkül, hogy a folyamat megfertőzte volna a többi szektort. Ennek oka, hogy az erre szakosodott alapok gyorsan léptek, kihasználták az olcsó árakat, tőkét emeltek a bajba került cégekben, s rendbe rakták azok mérlegeit. Ezek az alapok döntő szerepet játszottak abban, hogy komoly következmények nélkül tudja a gazdaság megemészteni a sokkot, s a jövőben is hasonló szerepet játszhatnak majd.

Mi van, ha sokak feltételezésével ellentétben nincs lufi a lakossági fogyasztásban, így az kipukkadni sem fog?

A szakértő végül arra hívja fel a figyelmet, hogy a most munkaerőpiacra lépő generációnak merőben eltérő fogyasztási szokásai vannak a munkaerőpiacot elhagyó, baby boomer generációhoz képest, s ezt demográfiai és egyéb adatokkal is alátámasztja. Szerinte a lényeg az, hogy a nemrég munkaerőpiacra lépett generáció sokkal "takarékosabb", "minimalistább" életformát folytat, mint a nyugdíjba vonulók. Így miattuk nem ugrik meg drasztikusan a lakossági fogyasztás, ami ugyan kedvezőtlenebb a gazdasági növekedés szempontjából, de emiatt nem is alakul ki fenntarthatatlan állapot.

Összességében Yardeni szerint ezek a tényezők indokolhatják, hogy miért optimista az amerikai befektetők többsége és miért van általános emelkedés az amerikai részvénypiacon.

Képünk forrása: AFP/Mandel Ngan

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.09.13 11:30

@ilsi:
"Európa megnyomorította Afrikát és mind a mai napig kirabolja!"
Vissza kellene térni a gyökerekhez? Legyen újra kannibalizmus? Minek nekik modern világ remekül és boldogan éltek a törzsek kőkorszaki állapotukban stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2018.09.13 10:58

Trump nyerhet ideig-óráig, de rádőlhet. Ami rosszabb: mi ránk is (1929, 2008).
Abszurd, hogy néhány spekuláns a Wall Street-en milliókat dobat ki az utcára - a Föld másik felén!
Ha a globalizációfüggőség tovább erősödik, még egyszer át kell állítani a Végítélet óráját...
EURÓPA NE CSODÁLKOZZON! Európa megnyomorította Afrikát és mind a mai napig kirabolja!
Ne csodálkozzon, ha ezek az emberek a nyomorból ide menekülnek.
Európa vastagon részt vett a globalizációban, piacot akart és most megkapta melléktermékként a kivándorlást. Szétzúzta a helyi szubszisztenciákat, ?jóléti? szerektől (műtrágya, növényvédőszer, mobil, tv) tette függővé a lakosságot. Látják a képernyőn, hogyan élünk mi és elindulnak.
Nem kellene így élnünk és nem kellene elindulniuk.
Nem jó, ha ezek az emberek ide jönnek és az sem jó, ha mi megyünk külföldre. Csak nagyobb baj lesz belőle.
Éljen és dolgozzon mindenki a szülőhelyén!
(11 társadalommodell, ökoszoc röpiratok, tudománykritika: okobetyar.blog.hu)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html