Trump ezt is elintézte: ilyet se láttunk 10 éve

A kereskedelmi háborútól és a központi bankok kamatemeléseitől való félelem miatt olyan mértékű tőkekiáramlás indult meg a globális részvénypiacokról, amire utoljára a 2008-as pénzügyi válság idején volt példa. Most viszont Amerika eddig nyert az ügyön.
Lovas-Romváry András, 2018. június 30. szombat, 09:08
Fotó: Reuters

A jelek szerint a kereskedelmi háborúval való fenyegetéssel - megtámogatva a Fed szigorítási ciklusával - Donald Trump amerikai elnöknek olyat sikerült összehoznia, amire utoljára a 2008-as pénzügyi válság volt képes.

A CNBC tudósítása szerint ugyanis az amerikai globális részvényalapok - tehát az olyan Amerikában jegyzett alapok, amelyek tőkéjüket nem az Egyesült Államokban fektetik be - idén júniusban összesen 12,4 milliárd dollárnyi tőkekiáramlást regisztráltak, ez olyan magas érték, amelyre 2008 októbere óta nem volt példa a TrimTabs adatai alapján.

A mostani kiáramlást persze nem csak a kereskedelmi háborútól való félelem és az emelkedő amerikai hozamok generálhatták. Az is szerepet játszhatott benne, hogy a januári csúcsukig az amerikai szempontból külföldinek számító részvényeket vásárló alapok, elsősorban a feltörekvő piaciak jelentős nyereségeket tudtak elkönyvelni. Ez a jó időszak azonban csak 2018. január végéig tartott, azóta folyamatos a lejtmenet - írja a portál.

Hová ment a pénz?

A külföldi, főleg feltörekvő piaci részvényalapokból kivett pénz nagy része az amerikai részvénypiacon köthetett ki. A TrimTabs számításai szerint idén júniusban a befektetők mintegy 6,3 milliárd dollárnyi friss tőkét tettek az Egyesült Államokban befektető részvényalapokba.

A globális alapokból kivont tőke egyik legnagyobb vesztese egy tőzsdén jegyzett alap (etf) volt, az iShares feltörekvő piacokat követő alapjából egymagában 5,4 milliárd dollárnyi tőke távozott. A TrimTabs szerint a most látott folyamatban fontos szerepet játszott, hogy a befektetők trendkövető magatartást tanúsítanak és ezek a piacok az elmúlt időszakban rosszul szerepeltek, s dollárban mért teljesítményüket tovább rontotta az amerikai fizetőeszköz erősödése.

Kína a kivétel

Érdekes módon az egyik olyan földrajzi régió, amelyik a legkevesebb tőkét veszítette az elmúlt időszakban pont Kína volt -az az ország, amellyel szemben eddig a leghangosabban lépett fel az amerikai elnök a kereskedelmi kérdésekben. A Shanghai Composite index ugyan több mint 20 százalékot veszített korábbi csúcsához képest, s ezzel a tőzsde szakzsargon szerint "medvepiac" köszöntött be, ennek ellenére júniusban mégis 150 millió dollárnyi friss tőke érkezett az ide fektető alapokba.

A tőkemozgás nem csak az indexek teljesítményén látszik. AZ MSCI Emerging Markets indexe január vége óta lejtmenetben van, miközben az amerikai részvénypiacok egy nagyobb korrekciót követően jól kezdtek el teljesíteni.

A Bank of America Merrill Lynch legutóbbi alapkezelői felmérése például azt mutatta, hogy a felmérésben résztvevő portfóliómenedzserek májusban 15 hónap elteltével elkezdték felülsúlyozni az amerikai részvényeket, miközben az európai és feltörekvő piaci részvények súlyozását csökkentették.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.07.01 00:12

@atombandi: "kutatas fejlesztes kvazi nincs is amerikan kivul"

"halomra veszik az igen draga amcsi cuccokat"

"a vilag a fasorban sincs amerikahoz kepest..."

Erről eszembe jut egy vicc, amit a napokban hallottam a kocsmában. Egy amerikait orosz szuperkémnek képeznek ki, évekig verik bele az orosz nyelvet, történelmet, kultúrát, majd bevetik Oroszországban. Az első napon lebukik. A kihallgatószobában a szuperkém beismeri, hogy amerikai kém, csak azt kérdezi, hogy miből jöttek rá. A válasz: "Hát tudod, bátyuska, mifelénk elég kevés a néger"...

Ha ha ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.30 23:43

@Suzywong: "az amerikaiak élvezhetik azt a kellemes helyzetet, hogy büntetlenül sokkal többet fogyasztanak, mint amennyit megtermelnek"

Ez valameddig biztosan megy, végtelenségig biztosan nem. Már a Római Birodalom hanyatlását is a pénzhigítás jelezte előre, ami akkor az arany pénzérmék ezüsttel és más fémekkel történő "ötvözését", azaz higítását jelentette.

@atombandi: " kutatas fejlesztes kvazi nincs is amerikan kivul"

Jááájjjj... és erre a legjobb példa a Tesla, a jó száz évvel ezelőtt felfedezett, majd gyorsan el is felejtett villanyautó-technológia (mert bizony az 1930-as években már minden harmadik autó villanymotor-meghajtású volt), ugye Móricka?

Ha ha ha

@tegnaputan: "A Fed nem azért emeli a kamatot, hogy Trumpot segítse, hanem pont fordítva: Az Amerika hatalmas adósság finanszírozását drágítja, kitéve a spekulációknak."

Teljesen mindegy már, mit csinál a Fed, már nem tudnak leállni, pláne visszafordulni az úton: dióhéjban, egy fél százalékos kamatemelés is csődbe vinné az amerikai cégek nagy részét - így marad a végtelen pénznyomtatás...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2018.06.30 22:44

A Fed nem azért emeli a kamatot, hogy Trumpot segítse, hanem pont fordítva: Az Amerika hatalmas adósság finanszírozását drágítja, kitéve a spekulációknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.06.30 12:22

@Suzywong:
nem lehet, hogy a vilag innovacios kozpontjanak mindig is a legalacsonyabb kamatokkal adnak kolcson? kutatas fejlesztes kvazi nincs is amerikan kivul, legalabbis merhetetlen osszegek, nagysagrendbeli elteresek. versenykepesseg? vajon mire gondoltal? halomra veszik az igen draga amcsi cuccokat, iphone, tesla, intel, de megnezheted a filmipart is milyen beveteleket termel szerte a vilagon. a helyzet az, hogy a vilag a fasorban sincs amerikahoz kepest...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2018.06.30 10:34

az usa-nak azért van tartós külkerhiánya, mert a dollár a globális tartalékdeviza , emiatt az usd túlértékelt, és az amerikai gazdaság nem versenyképes az erős dollár miatt.

viszont ez nem okoz problémát, tekintve, hogy az amerikai munkanélküliség az 5 évvel ezelőtti 8% ról mára 4% alá csökkent, tehát trump hisztije felesleges demagógia.

az amerikaiak élvezhetik azt a kellemes helyzetet, hogy büntetlenül sokkal többet fogyasztanak, mint amennyit megtermelnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html