Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelek szerint a kereskedelmi háborúval való fenyegetéssel - megtámogatva a Fed szigorítási ciklusával - Donald Trump amerikai elnöknek olyat sikerült összehoznia, amire utoljára a 2008-as pénzügyi válság volt képes.

A CNBC tudósítása szerint ugyanis az amerikai globális részvényalapok - tehát az olyan Amerikában jegyzett alapok, amelyek tőkéjüket nem az Egyesült Államokban fektetik be - idén júniusban összesen 12,4 milliárd dollárnyi tőkekiáramlást regisztráltak, ez olyan magas érték, amelyre 2008 októbere óta nem volt példa a TrimTabs adatai alapján.

A mostani kiáramlást persze nem csak a kereskedelmi háborútól való félelem és az emelkedő amerikai hozamok generálhatták. Az is szerepet játszhatott benne, hogy a januári csúcsukig az amerikai szempontból külföldinek számító részvényeket vásárló alapok, elsősorban a feltörekvő piaciak jelentős nyereségeket tudtak elkönyvelni. Ez a jó időszak azonban csak 2018. január végéig tartott, azóta folyamatos a lejtmenet - írja a portál.

Hová ment a pénz?

A külföldi, főleg feltörekvő piaci részvényalapokból kivett pénz nagy része az amerikai részvénypiacon köthetett ki. A TrimTabs számításai szerint idén júniusban a befektetők mintegy 6,3 milliárd dollárnyi friss tőkét tettek az Egyesült Államokban befektető részvényalapokba.

A globális alapokból kivont tőke egyik legnagyobb vesztese egy tőzsdén jegyzett alap (etf) volt, az iShares feltörekvő piacokat követő alapjából egymagában 5,4 milliárd dollárnyi tőke távozott. A TrimTabs szerint a most látott folyamatban fontos szerepet játszott, hogy a befektetők trendkövető magatartást tanúsítanak és ezek a piacok az elmúlt időszakban rosszul szerepeltek, s dollárban mért teljesítményüket tovább rontotta az amerikai fizetőeszköz erősödése.

Kína a kivétel

Érdekes módon az egyik olyan földrajzi régió, amelyik a legkevesebb tőkét veszítette az elmúlt időszakban pont Kína volt -az az ország, amellyel szemben eddig a leghangosabban lépett fel az amerikai elnök a kereskedelmi kérdésekben. A Shanghai Composite index ugyan több mint 20 százalékot veszített korábbi csúcsához képest, s ezzel a tőzsde szakzsargon szerint "medvepiac" köszöntött be, ennek ellenére júniusban mégis 150 millió dollárnyi friss tőke érkezett az ide fektető alapokba.

A tőkemozgás nem csak az indexek teljesítményén látszik. AZ MSCI Emerging Markets indexe január vége óta lejtmenetben van, miközben az amerikai részvénypiacok egy nagyobb korrekciót követően jól kezdtek el teljesíteni.

A Bank of America Merrill Lynch legutóbbi alapkezelői felmérése például azt mutatta, hogy a felmérésben résztvevő portfóliómenedzserek májusban 15 hónap elteltével elkezdték felülsúlyozni az amerikai részvényeket, miközben az európai és feltörekvő piaci részvények súlyozását csökkentették.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!