Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai kormány pénteken bejelentette, hogy mintegy 75 milliárd dollár értékű amerikai importárura vet ki 5-10 százalékos pótvámot a kínai árukra kirótt legutóbbi amerikai büntetővámokra válaszul, és ismét hatályba lépteti az amerikai gépjárművekre vonatkozó 25 százalékos, illetve a járműalkatrészekre vonatkozó 5 százalékos pótvámot.

Pár órával később Trump elnök egy sor rendkívül agresszív hangvételű Twitter-üzenetben azt ígérte, hogy még péntek este válaszol a kínai döntésre.

"Nincs szükségünk Kínára, és őszintén szólva sokkal jobb lesz nélkülük" - írta az elnök, aki azzal vádolta Kínát, hogy dollárban számolva ezermilliárdokban mérhető veszteséget okozott az Egyesült Államoknak azzal, hogy lopta és most is lopja az amerikai szellemi tulajdont. Azt ígérte, nem engedi, hogy Kína folytassa ezt a gyakorlatot, véget kell annak vetni, hogy Kína "hatalmas mennyiségű pénzt csináljon és lopjon az Egyesült Államoktól".

Donald Trump az üzenetekben felszólította az amerikai vállalatokat, hogy azonnal kezdjék el keresni Kína alternatíváját, ideértve a termelés hazahozatalát. Közölte: utasítja a szállítással foglalkozó vállalatokat, köztük a FedExet, az Amazont, az UPS-t és a Post Office-t, hogy állítsák le az évente mintegy százezer amerikai életét kioltó fentanil, egy kábító fájdalomcsillapító eljuttatását az Egyesült Államokba.

Az amerikai vállalatok az utóbbi évtizedekben masszívan megjelentek Kínában, vagy közvetlen tőkebefektetések révén, termelési láncolatokban vagy egyszerűen csak ügyfélként. Az utóbbi egy év alatt számos amerikai cég próbált alternatívát találni a környező, alacsony munkaerőköltségű országokban, de az átköltözés nehéz és sokba kerül, ráadásul az infrastruktúra gyakran nem elégséges minőségű.

Az amerikai elnök egy éve indította el a vámháborút, amellyel arra akarja rávenni Kínát, hogy csökkentse a kétoldalú kereskedelmi forgalomban kialakult hatalmas többletét, változtasson kereskedelempolitikáján, hagyjon fel a technológiai transzferek kikényszerítésével és a csúcstechnológiai vállalatok állami támogatásával, tartsa tiszteletben a szerzői jogokat. Peking tagadja a vádakat, és az iparpolitikájának megváltoztatását célzó követeléseket úgy értékeli, mint Kína gazdasági növekedésének fékezésére tett kísérlet.

Az amerikai elnök Twitteren közzétett üzeneteinek hatására a New York-i tőzsdeindexek még erősebb csökkenésre váltottak. Zárás előtt két és fél órával a Dow Jones ipari átlag már 1,98 százalékos, az S&P 500-as index 2,09 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 2,60 százalékos mínuszban állt. A kereskedelmi feszültségekre érzékenyen reagáló vállalatok közül az Apple 4,55 százalék, a VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) 3,75 százalék, az Nvidia 4,82 százalék, a Broadcom 4,84 százalék, a Caterpillar pedig 3,1 százalék mínuszban forgott - írta az MTI.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!