Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfő délben 14,5 százalékos esés után 97,05 euró/megawattóra alatt mozogtak a holland gáztőzsde fronthavi szerződései az ICE TTF adatai szerint. Mindez jelentős esést jelent augusztus végéhez képest, amikor az Északi Áramlat leállt, de még nem robbant fel, ami miatt pánik indult az európai gázpiacokon.

A mostani 100 euró/megawattórás szintek a nyári szint közelében tartózkodnak amelyek a háború előtti hetek szintjét jelenti. Február végén és márciusban ugyan volt egy erősebb drágulási ciklus az orosz-ukrán konfliktus gerjesztette piaci félelmek miatt, de a nyári hónapok már a 100 euró alatti szinten teltek egészen július végéig.

A december hónapra szóló holland gáztőzsdei szerződések is 9,15 százalékos mínuszban állnak, de még 131,35 euró az árfolyam. A TTF januári szerződései csak 7,077 százalékos mínusszal állt hétfőn délben, de alacsony kereskedési volumennél. 

A magyar rezsicsökkentés szempontjából mérvadó kelet-közép-európai gáztőzsde, a CEEGEX kurzusai is alacsonyan állnak. A hétfői gáznapra szóló szerződések ugyan 2,15 százalékos pluszban állnak, de a súlyozott átlagár még így is csak 61,82 euró/megawattóra, a referencia ár pedig 61,91 euró. Az árfolyamok alapján a rezsicsökkentés korlátozása után bevezetett lakossági piaci árfolyam eshet, mert augusztus 1-én még 196,17 euró/megawattóra volt a súlyozott átlagár a CEEGEX-en. 

Miért esik a gázár a gáztőzsdén?

Egyrészről a mostani gázár beszakadást magyarázza az is, hogy a fronthavi szerződések már csak egy hétre érvényesek: vagyis a novemberi szállításig már rövid határidő van, ilyenkor jellemző, hogy a még nem eladott gázmennyiségekre megjelenik a diszkont.

De fontos tényező az árazásnál, hogy a szokásosnál melegebb az időjárás Európában, várhatóan ez a jövő hónapban is így marad, ami késlelteti a fűtési szezon beindulását. Mindez lehetővé teszi a tárolóhelyek további feltöltését. A cseppfolyósított földgáz nagymértékű importja hozzájárult ahhoz, hogy a tartalékok a szokásos szintek fölé emelkedtek, már 94 százalékon állnak a tárolók, a magyar tartalékok pedig 84 százalékon állnak a Gas Infrastructure Europe adatai szerint.

A javuló feltételek enyhítik az európai döntéshozókra nehezedő nyomást, mivel az energiaválság hozzájárult ahhoz, hogy a gazdaság a recesszió szélére sodródott, az infláció pedig az elmúlt évtizedek legmagasabb szintjére emelkedett (az euróövezetből 9,9, Magyarországról 20,1 százalékot jelentettek szeptemberre). A közelmúltbeli csökkenés ellenére az árak továbbra is körülbelül háromszor magasabbak, mint az évszakra jellemző ötéves átlag, és a hideg téli időjárás gyorsan felerősítheti az ellátási aggodalmakat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!