Adataikat onnan bárki lekérheti, ha pedig valakit jogtalanul vettek nyilvántartásba, gyorsított jogorvoslati eljárásra számíthat - ha a tervezetet elfogadja az Országgyűlés. Jelenleg valamivel több mint 420 ezer hitelmulasztást tartalmaz a Bankközi Informatikai Szolgáltató (BISZ) Rt. által működtetett úgynevezett BAR - a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer. A feketelistán 260 ezer lakossági ügyfél szerepel, többnyire egy, de akad, aki nyolc nem fizetett tartozással. A nyilvántartott rossz adósok száma évente 20-40 százalékkal növekszik, de ennél is lendületesebben emelkedik a lekérdezések száma, amelyekből az idén már 350 ezer jutott egy hónapra. Ennyi alkalommal ellenőrzik tehát a bankok, hogy leendő ügyfeleik szerepelnek-e vagy sem a feketelistán. Annak, aki a nyilvántartásba egyszer felkerült, egyre kevesebb esélye van hitelhez jutni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!