Az Arany Világtanács (WGC) legfrissebb adatai szerint a december végével záródott három hónapban a globális aranykereslet 1045 tonna volt, 19 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A visszaesésben elsősorban az játszott szerepet, hogy a vizsgált időszakban különösen csökkent az aranyékszer és az aranyrudak iránti kereslet, elsősorban a nemesfém drágulása miatt.

A tavalyi utolsó negyedévben az arany unciánkénti átlagára 1481 dollár volt, ami a legmagasabb negyedéves átlagár 2013 első negyedéve óta.

A csütörtöki záróértékéhez képest pénteken az arany ára unciánként 0,33 százalékkal (5,20 dollárral) 1588,70 dollárra drágult, az idei évet 1522 dollár körül indította.

Az Arany Világtanács számításai szerint tavaly a globális aranykereslet 4356 tonna volt, 1 százalékkal kisebb a 2018. évinél.

Januárban folyamatosan emelkedett az arany árfolyama a geopolitikai konfliktusok és problémák miatt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!