BUX
39006

Túl drága a svájci frank, de nem tudni miért

A svájci jegybank szerint alacsonyabb lesz idén az ország gazdasági növekedése és marad a defláció a frank árfolyamának elengedése után. Az SNB túlértékeltnek tartja a frankot, de nem volt hajlandó részletezni, pontosan miért is. Thomas Jordan az SNB kormányzója lerázta az erre vonatkozó kérdést.

Napi.hu, 2015. március 19. csütörtök, 11:10

Az eddigi 2 százalékról 1 százalékra csökkentette a svájci jegybank (SNB) az alpesi ország idei gazdasági növekedésére adott előrejelzését, s egy évvel tovább tarthat a defláció a frank árfolyamának elengedését követően - derül ki közleményükből. A jegybank változatlanul hagyta a három hónapos frank Liborra érvényes célsávját, mínusz 1,25 és mínusz 0,75 százalék között, a nála elhelyezett banki betétek után továbbra is mínusz 0,75 százalékos kamatot számít fel. A negatív kamatráta várakozásaik szerint továbbra is segít abban, hogy kevésbé vonzó legyen a frank vásárlása.

E mellett úgy vélik, a frank árfolyama jelenleg túlértékelt, és a következő időszakban várhatóan gyengülni fog. Az SNB figyelmeztette a szereplőket, a bank továbbra is aktívan figyeli a devizapiaci fejleményeket, azok hatásait a gazdaságra és az inflációs folyamatokra, s ha úgy ítéli meg szükséges, be fog avatkozni.

Az SNB felülvizsgálta korábbi inflációs prognózisát, s jelentősen megváltoztatta azt az olajáresésre és a frank árfolyamának elengedését követő jelentős felértékelődése miatt. A jegybank most már azt várja, hogy az infláció egészen 2016 végéig a negatív tartományban marad, 2017 első negyedévében nulla százalékos lesz, s csak ezután lendül vissza a pozitív tartományba, korábban ezt már az idei negyedik negyedévre várták. Az idei infláció mínusz 1,1, a jövő évi mínusz 0,5 százalékos lehet. Az előrejelzés készítése során azt feltételezték, hogy a frank gyengülhet és az alapkamat mínusz 0,75 százalékon marad.

Thomas Jordan, a svájci jegybank kormányzója a döntést követő sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a negatív kamat nem egyedüli svájci jelenség, a világban jelenleg jellemzőek a rendkívül alacsony kamatszintek. Nem gondolja, hogy a negatív kamatok ellenére a bankbetéteknek komoly alternatívája lenne a készpénz tartása, felhívta a figyelmet a készpénztartás költségeire és kockázataira.

Több újságíró is próbálta az eseményen kihúzni Jordanból a választ a kérdésre, pontosan milyen kritériumok alapján vélik túlértékeltnek a frankot. A kormányzó a kérdésekre nem volt hajlandó részletes választ adni, többször is elismételte, az SNB komplex modellt használ annak megállapítására, mi lenne a helyes frankárfolyam. Ezen modellek egy része kisebb, másik része nagyobb mértékű túlértékeltséget mutat - mondta.