Az utóbbi három napban több mint harmadával megugró IEB-kurzus hétfőn már 4140 forinton járt. A papírok 180 napos súlyozott átlagára (a kivásárlás esetén törvényileg kötelező ajánlat szintje) 2720 Ft körül jár a Concorde számításai szerint, így ez alapján brókercég elemzői úgy vélik, a jelenlegi magas ár indokolatlannak tűnik. A lendületes drágulást ugyanakkor egyrészt az magyarázhatja, hogy a SanPaolo fő részvényese, a 8,4 százalkkal bíró spanyol Santander a hírek szerint elégedetlen a SanPaolo-részvényekre vonatkozó jelenlegi kivásárlási árral, és mivel a Santander részvényes az IEB-ben is, ezért elképzelhető, hogy itt is megjelenik majd egy áremelési szándék. A brókercég elemzése szerint szintén további potenciális emelkedést rejt az, hogy az IEB-részvények jelenlegi piaci ára is még csak 1,6-os könyv szerinti értéket jelent, márpedig az utóbbi időben megtörtént banki tranzakciók alapján 2-es P/BV alatti kivásárlási árnak könnyen kisrészvényesi zúgolódás lehet a vége. Ugyan ez nem jelent kötelezettséget, azonban a tranzakció elhúzódásának megakadályozása és az, hogy az IEB banknak csak a 15 százalékáért (kb. 10 százalék Santander-, 4 százalék kisrészvényesi tulajdon) kell e magasabb árat kifizetni, szintén eredményezhet egy, a jelenleginél magasabb tranzakciós árat. A Concorde mindezek alapján a biztos 70-80 százalékos profit besöprését ajánlja az IEB-tulajdonosoknak, mivel a jelenlegi piaci árnál csak nagyon bizonytalan tényezők indokolnának magasabb kivásárlási árat, míg az egyetlen törvényi kötelezettség lényegesen alacsonyabb ár mellett szól. Az azonban mindenképpen kérdés - teszi hozzá az elemzés -, hogy a Santandert az Intesa az IEB részvények árfolyamán keresztül vagy valamilyen más módon "fizeti-e majd ki". A kockázatkedvelő befektetők egy esetleges magasabb árú ajánlat reményében így még tarthatják a papírt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!