Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon aggasztó jeleket vél felfedezni a befektetői hangulatban Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője, a Hulbert Financial Digest szakértője. Véleménye szerint az ellentét analízisben hívők a jelenlegi fejlemények alapján arra a következtetésre kell jussanak, hogy szó sincs arról, az október óta tartó emelkedés a bikapiac visszatértét jelentené a tőzsdéken, s ezt nem árt figyelembe venniük a részvényvásárláson gondolkodóknak sem.

A szakértő négy különböző befektetői hangulatindexet vizsgált meg, hogyan viselkednek egy-egy új bikapiac első 106 napjában (ezt az időtávot a Net Davis Research adatai alapján érzi relevánsnak a vizsgálat szempontjából), a HSNSI indexet, az Investor Intelligence felmérését, az AAII felmérését és a VIX indexet. A 106 napos időszak kezdetét az S&P 500-as index október eleji mélypontjától számolta. Következtetése szerint a négy hangulati indexből 3 sokkal gyorsabban emelkedett, mint az az ezt megelőző bikapiacok kezdetén volt tapasztalható.

Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII felmérésében például 30,6 százalékponttal ugrott meg ebben az időszakban azon válaszolók aránya, akik szerint a következő 6 hónapban részvényár emelkedés várható az amerikai tőzsdéken. Ezzel szemben a ciklikus bikapiacok kezdetén ez a növekedés 1986 óta csak átlagosan 10,3 százalékpontos volt.

A HSNSI index és a VIX is hasonló képet mutat. A Hulbert Financial Digest által számított HSNSI Index több mint 170 tőkepiaci tanácsadó által javasolt részvénypiaci kitettséget méri. Az index értéke október óta 61,9 százalékponttal ugrott meg, a korábbi bikapiacok születésekor ennyi idő alatt csak átlagosan 36,5 százalékos volt a növekmény. A VIX index (a befektetők által az S&P 500-as indextől várt volatilitásból képzett mutató, a "félelem index") 53,9 százalékkal esett október óta, az átlagos érték régebben 40,6 százalék volt a bikapiacok kezdetén.

A szintén tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot mérő Investors Intelligence felmérés az egyedüli, ahol ez alatt az idő alatt nem ugrott meg veszélyes mértékben az optimizmus.

Hulbert szerint az, hogy a négy mutatóból három ilyen mértékű javuláson ment át három hónap leforgása alatt nagyon baljós előjel a piac szempontjából. Arra utalhat ugyanis, hogy a befektetők túlságosan gyorsan elhitték, innen már csak felfelé vezethet az út, s túlságosan gyorsan rohantak, hogy visszavegyék részvényeiket. Ez nem jelenti azt, hogy a részvénypiac ne folytathatná elmúlt hetekben mutatott emelkedését, azonban azt jelzi, hogy ez az emelkedés hangulati oldalról már nincsen megtámogatva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!