BUX
38236

Túl kevés a pesszimista az emelkedéshez?

Enyhén növekedett az optimizmus a kisbefektetők körében az Egyesült Államokban, alacsony szinten stagnál az áreséstől tartók aránya.

Lovas-Romváry András, 2010. december 2. csütörtök, 10:42

Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII adatai szerint az elmúlt emelkedett egy keveset a következő hat hónapra tőzsdei áremelkedést váró befektetők és az áresést várók aránya is, stagnálásra kevesen tartanak valószínűnek.

A heti felmérésében már 49,7 százalékos az optimisták aránya a múlt heti 47,4 százalék után, a pesszimistáké 26,2 százalékra nőtt 24,7 százalékról. A bull/bear arány ezzel 1,89-es szintre emelkedett, 4 hetes átlaga 1,76-ra változott. Ez nem tekinthető szélsőségesen magas értéknek, ami jó jel lehet a piac további várható teljesítménye szempontjából. Ugyanakkor az áresést várók aránya már hetek óta elég alacsony szinten stabilizálódott, a felmérésben, arányuknak négyhetes átlaga piaci tetőpontok környékét jellemző szinten ragadt. Ez annyit jelent, hogy azok is, akik nem hisznek már további drágulásban a részvénypiacon, inkább stagnálást, enyhe korrekciót várnak, semmint nagyobb áresést.

Bár a bikapiacoknak vannak olyan szakaszai, amikor az optimizmus, akár szélsőségesen is hosszabb ideig fenn tud maradni, azonban intő jel lehet, hogy a pesszimisták arányának folyamatosan alacsony szintjére utoljára a 2007-es csúcsok és a 2008 tavaszi bear market rally csúcsán volt példa. A pesszimisták száma a felmérésben most alacsonyabb szinten ragadt, mint idén tavasszal, amikor ugyanilyen magasságban jártak az amerikai részvényindexek.