Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erre az alulértékeltségre hivatkozva javasolta az egybegyűlteknek többek között a Concorde Alapkezelő képviselője és a gyűlésen csak magánbefektetőként résztvevő, Zsiday Viktor Plotinus-elnök, hogy a cég használja ki a helyzetet, osztalékfizetés helyett inkább vásároljon sajátrészvényeket, ily módon növelve a részvényesi vagyont. (Sajátrészvény vásárlással jelenleg 1200-1300 euróért juthat hozzá egy négyzetméternyi ingatlanhoz a Park, míg a tényleges építkezés ennél többe kerül).

Bojár Gábor elnökként és a legnagyobb részvényesként viszont az osztalékfizetés szükségessége mellett érvelt. Mint mondta, a bevezetéskor megígérték a részvényeseknek, hogy a nettó eredményt lehetőség szerint minden évben szétosztják a tulajdonosok között, s szerinte az árfolyam stabilitása szempontjából fontos ragaszkodni ehhez a vállaláshoz.

A Park részvények piaca ráadásul elég illikvid, így a sajtrészvény vásárlások jelentősen eltolnák az árfolyamot. Bár a részvény  tényleg alulértékelt és a befektetés valóban megérné, a vásárlás nem lenne prudens magatartás - tette hozzá az alapító. A közgyűlés így végül az igazgatóság eredeti, 25 forintos osztalék kifizetéséről szóló indítványát fogadta el.

Kocsány János vezérigazgató beszámolójában elmondta, sokat javult a Graphisoft Park piaca a válság kitörése óta. A bérbeadási ráta a 73 százalékos bázisról tavaly 83 százalékra kúszott fel - ennek köszönhetően pozitívba fordult a nettó eredmény is.

Idén a cég a bevétel és profit további növekedésére számít, a 83 százalékos kihasználtsági rátával készült konzervatív tervek szerint 7,8 millió eurós bérbeadási bevételhez 700 ezer eurós haszon társul majd. A kihasználtság azonban jelenleg már 85 százalékos és ha minden jól megy ez az érték az év végére 90 százalékra bővül. Mint a vezérigazgató fogalmazott, titkon azt reméli, a bevételek elérik majd a 8 millió eurót és a profit is magasabb lehet az óvatos terveknél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!