Túl sok még a leminősítés az emelkedéshez

Az Erste Bank egyik friss elemzése szerint még túlsúlyban vannak elemzők részéről az eredményvárakozások lefelé módosításai, így ésszerű alulsúlyozni a részvényeket. Kivételek persze vannak.
NAPI Online, 2009. február 7. szombat, 17:00
Fotó:

Az Erste elemzésében azt vette sorra, hogy mely szektorokban hogyan változtak az elmúlt időszakokban az elemzők által a céges eredményekre adott előrejelzések a Dow Jones Stoxx 600-as index komponensei között. Nem is a változtatások nagysága, hanem iránya az, ami az elemzés szerint lényeges a piaci hangulat megítélésének szempontjából.


A változtatások legnagyobb mértékben az autóipari, pénzügyi és vegyipari szektort sújtják. Ugyanakkor gyakorlatilag érintetlenül hagyták a távközlési, utazási és szabadidős, valamint a egészségügyi-gyógyszeripari szektort. Ebből az elemzés azt a következtetést vonja le, hogy érdemes lehet a részvényeken belül felülsúlyozni továbbra is a defenzívebb szektorokat - távközlést, gyógyszeripart.

Érdekes lehet egy-két ciklikusabb iparág képviselőjét is nyomon követni, egyes kiskereskedelmi, média és technológiai cégek is szóba jöhetnek. Azonban a ciklikusabb iparágak szereplőit addig nem érdemes felülsúlyozni, amíg a gazdaság egésze nem mutatja a fordulat jeleit.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a világ összes részvénypiaca jelenleg még a lefelé tartó trendet követi, s ez alól a vizsgált Dow Jones Stoxx index sem képez kivételt, ráadásul az előrejelzések változása szinte az összes szektort tekintve negatív. Ezért a részvényeket, mint eszközosztályt továbbra is alulsúlyozásra javasolja az elemzés. Ugyanakkor egyes defenzív szektorok már magasabbb megtérüléssel kecsegtetnek, mint sok államkötvény.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hortobagyi, 2009.02.08 10:41

25 éve foglalkozom az üzleti élettel, cégem megbízásából. 25 év alatt 1400 üzleti partnerrel tartom a kapcsolatot. Ezek közül kb. 400 az a cégek száma, melyekkel változó arányban, ténylegesen is létrejött egy vagy sok szállítási szerződés. 25 év alatt, mindössze 2 üzletfelem ment tönkre. Valójában az élelmes főnök meglopta a társait… A többi, mind az összes 1398 partner, telephely vonatkozásában, létszám vonatkozásában, technikai berendezések vonatkozásában, szolgáltatások vonatkozásában, fizetési kondíciók szinten tartásában, bevételek tekintetében többszörösére növekedett. Kapkodom a fejemet. Ez most valamilyen bankos betegség? Leminősíteni az ország gazdaságát. Én nem tenném. A magyar gazdaság igenis erős. Máskülönben hogy bírná el, az óriási szuper marketingek szabadrablását, mint a TESCO, a BAUMAX, a CORA, a LIDL. a SPAR. És még lehetne sorolni. Megjegyezném, nem lenne olyan nagy baj, ha egy két nagy üzletláncot kiseprűznénk az országból. Higgyék el. Meglennénk nélkülük. De ők nélkülünk már nem! A valutaárfolyamok alakulását nagyban meghatározzák a nemzetközi bankos pletykák. Előjelzések. Olyan ez, mint az kártyában az ulti. Bemondásra is lehet nyerni. Ne dőljünk be semmi blöffnek! Bankosok! Pozitív marketinget az ország gazdaságának! Nem olyan gyenge a magyar gazdaság, mint ahogyan egyesek szeretnék látni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html