Az Erste elemzésében azt vette sorra, hogy mely szektorokban hogyan változtak az elmúlt időszakokban az elemzők által a céges eredményekre adott előrejelzések a Dow Jones Stoxx 600-as index komponensei között. Nem is a változtatások nagysága, hanem iránya az, ami az elemzés szerint lényeges a piaci hangulat megítélésének szempontjából.


A változtatások legnagyobb mértékben az autóipari, pénzügyi és vegyipari szektort sújtják. Ugyanakkor gyakorlatilag érintetlenül hagyták a távközlési, utazási és szabadidős, valamint a egészségügyi-gyógyszeripari szektort. Ebből az elemzés azt a következtetést vonja le, hogy érdemes lehet a részvényeken belül felülsúlyozni továbbra is a defenzívebb szektorokat - távközlést, gyógyszeripart.

Érdekes lehet egy-két ciklikusabb iparág képviselőjét is nyomon követni, egyes kiskereskedelmi, média és technológiai cégek is szóba jöhetnek. Azonban a ciklikusabb iparágak szereplőit addig nem érdemes felülsúlyozni, amíg a gazdaság egésze nem mutatja a fordulat jeleit.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a világ összes részvénypiaca jelenleg még a lefelé tartó trendet követi, s ez alól a vizsgált Dow Jones Stoxx index sem képez kivételt, ráadásul az előrejelzések változása szinte az összes szektort tekintve negatív. Ezért a részvényeket, mint eszközosztályt továbbra is alulsúlyozásra javasolja az elemzés. Ugyanakkor egyes defenzív szektorok már magasabbb megtérüléssel kecsegtetnek, mint sok államkötvény.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!