A nyerstej termelői átlagárában 0,7 százalékos emelkedést mértek júliushoz képest, így a múlt hónapban már elérte az 55,31 forintot kilogrammonként. Ennél látványosabban, nyolc százalékkal emelkedett a kiviteli átlagár, elérve az 59,45 forintot. A teljes tej exportmennyisége ugyancsak nyolc százalékkal bővült, míg a fölözött tejé 22 százalékkal haladta meg a júliusban kiszállított mennyiséget. A külkereskedelmi egyenleg azonban továbbra is negatív, mivel az idén január és június között a kivitel árbevétele 20, a behozatalé pedig hét százalékkal esett vissza 2008 azonos időszakához képest. Az sem javítja a mérleget, hogy az export értékének 57 százalékát a nyerstej adja, míg az import 30 százalékát a dobozos tej teszi ki.

A behozott dobozos UHT tej mennyisége egyébként fele a nyerstejexport mennyiségének, és az elmúlt hónapokban látványosan megugrott, közel 20 ezer tonnára tehető. Az importált dobozos tej 52 százaléka Szlovákiából, 28 százaléka pedig Csehországból érkezik, 90 százaléka a 1,5 százalékos zsírtartalmú kategóriába tartozik. Az ágazat számára az sem túl kedvező fejlemény, hogy miközben a termelői és a nyerstejexportárak némiképp emelkedtek az elmúlt hónapban, a feldolgozói értékesítési árak 0,4 százalékkal mérséklődtek. Éves összevetésben pedig a tejfeldolgozókban előállított tej és tejtermékek ára 12 százalékkal maradt el a 2008 augusztusában mérthez képest. Ezzel szemben az AKI adatai szerint a fogyasztói árak újabb fél százalékkal emelkedtek augusztusban - annak ellenére is, hogy a tejtermékek a kedvezményes áfakörbe tartoznak - és az elmúlt évihez viszonyítva még mindig 1,8 százalékkal magasabbak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!