Türelmet kér a Mol-részvényesektől az államtitkár

Az idén nem lesz gázáremelés – jelentette ki a Népszabadságnak Szalay Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára. Szalay bízik benne, hogy a Mol befektetői megértik: a gázár ügye rendkívül kényes kérdés, s a döntések megfelelő előkészítést kívánnak. A gázüzletág megvásárlásának kérdése nincs napirenden.
NAPI, 2002. június 6. csütörtök, 09:17

Mint ismeretes, a hazai felhasználás harmada jut a háztartásokra, harmada a közületekre és szintén egyharmada az ipari fogyasztókra. Utóbbiak esetében már korábban érvényesítették a magasabb gázárat, amit a vállalatok azóta is nehezményeznek. "A Medgyessy-kormány nagyon megfontoltan kíván dönteni erről a kényes kérdésről, ezért alaposan tanulmányozni fogjuk a szabályozás minden lehetőségét" - mondta az államtitkár.
A gázárszabályozás alakítására több elképzelés is létezik, de döntés még nem született. A szándékok szerint az új gáztörvény javaslatát szeptemberben vinnék a parlament elé.
A kormányzat úgy véli, először ki kell alakítani a megfelelő árszabályozást, és csak azután lehet megvizsgálni, mi az ésszerű teendő a Mol gázüzletágával kapcsolatban. Az állami tulajdonlás egyes szakértők szerint nem hozná könnyebb helyzetbe a lakosságot, a gázáremelés terheitől inkább kompenzáció útján kell megkímélni az embereket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK