Az Uber várhatóan 10 milliárd dollár értékben adna el részvényeket első nyilvános részvénykibocsátása során - értesült a Reuters. A cég várhatóan holnap fogja nyilvánosságra hozni a részvénykibocsátás engedélyeztetésére vonatkozó kérelmének részleteit. Ha igaz a 10 milliárdos összeg, akkor ez lenne minden idők legnagyobb értékű technológiai IPO-ja, s a legnagyobb részvénykibocsátás azóta, hogy az Alibaba 2014-ben tőzsdére lépett.

A kibocsátási ársáv várhatóan 90 és 100 milliárd dollár közé értékelné a fuvarmegosztó társaságot, ami visszalépést jelent a korábbiakhoz képest. A tranzakciót előkészítő befektetési bankárok korábban 120 milliárd körüli cégértékről beszéltek. Abban, hogy ez az összeg lejjebb jött szerepet játszhatott az Uber vetélytársának számító Lyft nemrégiben történt tőzsdei bevezetése is. Az első kereskedési napon ugyan a kibocsátási árfolyam fölé repült a részvények ára, azonban később az alá esett, s tegnap ismét ezen árfolyamszint alatt kereskedtek a részvényekkel a Nasdaq-on.

Az Ubert a legutóbbi privát tőkeemelés idején 76 milliárd dollárra értékelték a befektetők. Az értékesítendő részvények nagyobb része új kibocsátású részvény lenni, kisebbik hányadát pedig a cég jelenlegi tulajdonosai értékesítenék. A kibocsátást megelőző road-show várhatóan az április 29-vel kezdődő héten indulna, s valamikor május első felében már bevezetnék a részvényeket a New York Stock Exchange-re. Ugyanakkor ezek a tervek a piaci körülmények függvényében még változhatnak. Az Uber nem kívánta kommentálni a Reuters értesüléseit.

Nem az Uber az első olyan technológiai cég, amely lejjebb hozta korábbi árelképzeléseit részvénykibocsátása során az utóbbi időben. Hasonlót jelentett be a hétfőn a szintén tőzsdére készülő Pinterest is. Az elemzők szerint ez annak a jele, hogy a technológiai cégek tulajdonosai kezdik figyelembe venni, hogy a befektetők nem hajlandók a teljesen elszállt árelképzeléseket elfogadni.

Az Uber tavaly összesen 11,3 milliárd dollár árbevételt ért el, miközben a rajta keresztül bonyolított forgalom nagysága meghaladta az 50 milliárd dollárt. A cég tavaly 3,3 milliárd dollár veszteséget termelt annak ellenére, hogy jó néhány külföldi üzletágát nyereséggel értékesítette.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!