Tovább nőtt a pesszimista kisbefektetők aránya az Egyesült Államokban, az amerikai kisebfektetői szövetség, az AAII legfrissebb adatai szerint. A következő 6 hónapban részvénypiaci áremelkedést várók aránya ezen a héten 34,5 százalékra csökkent az egy héttel korábbi 37,1 százalékról. Az áresést várók tábora 43,1 százalékra hízott 40,8 százalékról.

A két pozicionáltság arányát mérő bull/bear arány 0,8-re csökkent, ennek négyhetes simított átlaga 0,88. Ez nagyjából a tavaly októberi szinteknek felel meg, ennél mélyebben tavaly nyáron állt a mutató, amikor a frissen megindult bikapiacban nem mertek hinni a szereplők, a 900 pont körüli S&P 500-as indexnél sokan a nagy, újabb lefelé kört várták.

Hangulati szempontból tehát akár már véget is érhetne a hetek óta tartó korrekció, hiszen a sok pesszimista és kevés optimista elegendő alapot biztosíthatna a félelem falához, amelyen a bikapiac emelkedni szokott. Ugyanakkor érdemes megfigyelni, hogy a hangulati mérőszámban, s annak négyhetes átlagában letört a tavaly márciusban megindult trend, amelyet magasabb csúcsok és magasabb mélypontok sora jellemzett.


Hasonló mondható el az Investor Intelligence Services felmérésről is, amelyben az amerikai profi hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot mérik. A bikák aránya 38,5 százalékra csökkent 39,8 százalékról, a medvéké 31,9 százalékra emelkedett 28,4 százalékról. Ebben a felmérésben a bull/bear arány 1,22-re süllyedt. Ez a február eleji mértéknek felelt meg, s a nagy amerikai indexek is ott állnak, mint akkor.

Így talán annyi állapítható meg, hogy a nagy senki földjét tapossák a piacok. Ahhoz, hogy ha az elmúlt hetek áresése egy korrekció volt csak a felfelé menetben, már eléggé pesszimista a piac egy újabb emelkedés megindulásához. Ha viszont egy új medvepiac első eladási hullámával van dolgunk, akkor az indexek és a hangulati mutatók nyugodtan menetelhetnek pesszimistább irányba is.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!