Ma délelőtt különösebb újabb rossz hír nélkül ismét intenzív erősödésnek indult a svájci frank árfolyama, miután hajnalban és kora délelőtt még enyhülés látszott az alpesi deviza piacán. Az euró/svájci frank a pénteki 1,1308-as záróárról ma reggelre 1,1450-ig jött föl (vagyis a frank gyengült), a dollár/svájci frank pedig a pénteki 0,7858-ról 0,795-re emelkedett. A hangulat az amerikai adósságplafon megemelésével kapcsolatos megállapodás hírére javult.

Délelőtt azonban ismét intenzív svájci frank vételek jelentek meg a piacon, amihez egyelőre semmilyen újabb hír nem érkezett, a hírmagyarázók szerint a frank erősödésének hátterében az áll, hogy az USA leminősítése továbbra sem került le a napirendről.

A befektetőket valószínűleg a több helyről érkező sokkoló hírek: az amerikai gazdasági növekedés lassulása, az európai államadósságválsággal kapcsolatos állandó bizonytalanság, a magas alapanyagárak profitromboló hatása miatt várhatóan romló vállalati eredményvárakozások, illetve az elmúlt hetek politikai botladozása és az esetleges leminősítés miatt a dolláreszközöktől való elfordulás hajtják a biztonságosnak hitt kisebb devizák felé.

Az euró/svájci frank hétfő délutánra 1,1061-es (!) új történelmi mélypontra esett (vagyis a frank új csúcsra erősödött), a dollárral szemben pedig 0,7754-re zuhant a jegyzés.

A forint a régiós devizákhoz viszonyított erejének, vagyis az euró/forint árfolyam stabilitásának köszönhető, hogy a svájci frank nem drágult sokkal jobban forintban kifejezve. A pénteki 238,8-ről ma délelőtt 234-forintig esett a kurzus, majd délután négyre 243 forintos történelmi csúcsra ugrott.

Az euró/forint eközben 0,4 százalékkal lejjebb jött, vagyis a forint ennyivel erősödött az euróhoz képest. Délután három után 268,90 forinton állt az euró jegyzése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!