Úgy tűnik, új, hatásos fegyvert találtak a Redditen gyülekező kisbefektetők az egekig hajtott részvények árfolyamesésére játszó hedge-fundok és más profi intézményi befektetők ellen. Egyszerűen kiszívják az eladható részvényeket a piacról.

Emlékezetes, hogy az év elején az amerikai kisbefektetők egy csomó "mém" részvény árfolyamát az egekbe hajtották online kereskedési rendszereket használva. Ezzel hatalmas veszteségeket okoztak számos hedge-fundnak, akik a túlárazott részvények árfolyamesésére spekulálva short pozíciókat nyitottak, azonban az elszálló árral keletkező veszteségeiket már nem tudták vagy akarták finanszírozni, s ezért a pozíciók kényszerűen zárták. A játéknak egy idő után azonban vége szakadt, több felfelé ívelő részvényt vásárló kisbefektető is azzal szembesült, hogy az online kereskedési rendszerüket üzemeltető brókercég - a Robinhood - fedezeti okokra hivatkozva egy idő után már nem engedte az újabb vásárlásokat a leginkább keresett mémrészvényekben.

Újból nekifutnak

Az elmúlt napokban azonban ismét megmozdult valami, egy csomó mémrészvény árfolyama felfelé indult el, s eközben a részvénytulajdonok közvetlen regisztrációjára szolgáló platformokon jelentősen megugrott a számlanyitások száma. Az AMC Entertainment részvények árfolyama csütörtökön már 8 százalékkal emelkedett, a korábbi mémrészvények közül több is felfelé mozdult el, igaz, nem mindegyik.

Eközben a reddites fórumokon tömegével kezdtek el feltűnni az olyan bejegyzések, amelyekben a kisbefektetők közvetlen részvényvásárlásra buzdítják a többieket és képernyőképeket csatolnak, amellyel igazolják, hogy ők már megtették ezt. Az egész folyamat lényege, hogy a januári események után sok kisbefektető realizálta, attól hogy egy online brókercégen keresztül részvényt vesznek, még nem biztos, hogy azok tényleges tulajdonosaivá is válnak. A brókercég ugyan a számlán jóváírja a részvényeket, de azokat a cég részvénykönyvében nem szerepelteti, azok jó esetben a brókercég nevén szerepelnek, vagy más gyűjtőszámlán, ezt nevezik indirekt birtoklásnak. Ezeket a részvényeket aztán annak ellenére, hogy elvileg már megvette egy kisbefektető, nyugodtan kölcsön lehet adni intézményi befektetőknek, hogy azokat shortolják.

Kihagyni a közvetítőt

Azonban ha egy ilyen direkt regisztrációs oldalon valaki a nevére íratja az Egyesült Államokban az adott részvényt, azt elvileg zárolják a részvényes részére és nem lehet már a továbbiakban shortolni. A közvetlen részvénykönyvi bejegyzésekkel foglalkozó Computershare igazgatója az ügyről beszámoló Marketwatchnak elmondta, az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a mémrészvényekben a közvetlen regisztrációs igénylések száma és volumene. Egyre több kisbefektető kéri meg brókercégét és bankját, hogy részvényeit vonja ki a gyűjtőelvű tárolásból és írassa a nevére közvetlenül az adott cég részvénykönyvében.

A részvénykönyvi bejegyzésnek vannak más előnyei is persze, a részvényes közvetlenül a cégtől kapja az osztalékot és cég bejelentéseiről is első kézből értesül, szavazhat a közgyűlésen, kérdéseket tehet fel és így tovább.

Azonban jelen esetben a kisbefektetők célja egyértelmű, minél kevesebb részvényt otthagyni a papírokat shortoló intézmények számára. Ha ugyanis megindul felfelé az adott részvény árfolyama, akkor egy idő után már nem lesz elég kikölcsönözhető részvény az adott intézmények számára arra, hogy tovább shortolják a papírt, hacsak nem akarnak fedezetlenül shortolni. Ez utóbbi azonban illegális. Persze ahhoz, hogy a részvény árfolyama ne essen le, ahhoz az kellene, hogy ne akarja azokat senki sem eladni és mindig fennmaradjon a vételi érdeklődés. Ezt pedig a részvények bejegyzésével sem lehet garantálni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!