Én is veszek belőle egy keveset, de pontosan ugyanannyira idegesen, mint bármelyik másik befektető. Nem tudjuk, mi tesz majd a számítógép - mondta a Bloombergnek Steve Hawkins, az első olyan globális részvényekbe fektető etf-t kibocsátó Horizon ETFs Magagement társ-vezérigazgatója, amely befektetési döntéseit teljes egészében egy mesterséges intelligencia bízták.

A robot által kezelt etf október utolsó napján debütált a Torontói Értéktőzsdén. Hawkins elmondása szerint az alap megindulása előtt az azt kezelő mesterséges intelligenciát tesztelték az elmúlt 10 év piaci mozgásain, hogy lássák, az valóban helyesen értelmezi-e az általa megkapott adatokat és a helyes döntéseket hozza-e azok alapján. Az emberek által kezelt alapokhoz képest szerinte egy fontos eltérés lesz majd, a mesterséges intelligencia nem tudja majd megmagyarázni, egy-egy befektetési döntést miért hozott.

Nem tudjuk, miért hoz majd meg egy-egy döntést, de úgy gondoljuk, az adott pillanatban a helyes döntést hoz - tette hozzá a szakember. Az alapot kezelő mesterséges intelligenciát a dél-koreai Qraft Technologies Inc. fejlesztette ki.

A Horizon A.I. alap 0,55 százalékos alapkezelési díjat számít fel, portfólióját havonta súlyozza majd át. Globálisan fektet majd részvényekbe, azonban mindezt elsősorban az Egyesült Államokban kibocsátott más tőzsdén jegyzett alapokon keresztül teszi. A befektetési döntéseket mintegy 50 mutató, köztük az adott eszköz 6 hónapos relatív teljesítménye és az adott termékre nyitott short-állomány alapján hozza meg.

Két hete már bemutatkozott egy AI-vezérelt etf, az IBM Watson nevű mesterséges intelligenciája által kezelt alap azonban csak amerikai részvényeket vásárol.

Hawkins abban bízik, hogy bár a mesterséges intelligencia elriaszthat egyes befektetőket, azonban hosszabb távon eredményesebbnek bizonyul majd az átlagos portfóliómenedzsereknél. Szerinte könnyedén áttekint és feldolgoz több millió adatot, amellyel egy-egy alapkezelő stratégacsapatnak hosszú időt kellene eltöltenie. Ráadásul nem lesz elfogult, mint az a hús-vér alapkezelőkkel sokszor megtörténik és érzelmei nem befolyásolják döntései meghozatalában. Ugyanakkor nem gondolja, hogy a befektetők azonnal és tömegesen ráharapnának az új termékre, azonban ha sikerül jó hozamot felmutatnia, az érdeklődés várhatóan nő. Ezzel együtt mindig lesznek majd olyanok, akik előnyben fogják részesíteni az emberi döntéshozatalt - tette hozzá Hawkins.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!