Az Aegon Alapkezelő a 2.0 korszakában a piac előtt próbált járni, amikor többek közt 2011-től nyitott a lakossági piac és a feltörekvő gazdaságok felé, most pedig elkezdődhet az Aegon Alapkezelő 3.0 korszaka.

Ez egy igen aktív korszak lesz nagyobb kockázatvállalással, amelynek része a saját elemzőbázis erősítése, valamint arra fókuszálunk, amihez igazán értünk (többek közt a közép- és kelet-európai piacokra való fókuszálással) - mindezt pedig a korábbinál jobban el kell tudnunk magyarázni az ügyfeleknek - jelentette ki Kadocsa Péter, a húszéves Aegon Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. Szavai szerint az aktívan kezelt abszolút hozamú alapok segíthetnek abban, hogy "golyóállók" legyünk. Tapasztalataink alapján van a magyar befektetőkben nyitottság a régiós piacok iránt - mondta lapunk kérdésére a vezérigazgató.

A szakember szerint ugyanis egyrészt egyre több a piaci félreárazás, másrészt az etf-eken (exchange traded fund - tőzsdén kereskedett alap) keresztül nem biztos, hogy az ügyfél abba fektet, amibe szeretne, harmadrészt pedig érdemes az aktív vagyonkezelés előnyeit kihasználni, mindehhez pedig érdemes új termékfejlesztési projekteket indítani.

Az alapkezelő már lépett és egyre több embert vesz fel: a létszám a válság előtti 25 fővel szemben idén már eléri az 50 főt.

Az alapkezelő szakma előtt álló fő kihívások 2018-ban Kadocsa szerint:

  • folyamatosan változó, szigorodó szabályozás,
  • növekvő adminisztratív terhek - miközben a felügyelet késve és csak részben segít az ajánlásaival,
  • növekvő költségek, (elemzés, rendszerek, fejlesztések, kontroll személyzet),
  • csökkenő vagyonkezelési díjak (alacsony kamatok, passzív alapok és nyugati versenytársak).

A piacok oldaláról az is nehezíti a helyzetet, hogy miközben alacsonyak a hozamok, nő a piaci volatilitás, valamint változnak a jegybanki politikák. Elindult a befektetési alapok piacának átalakulása: emelkedik az abszolút hozamú alapok súlya, valamint ismét nőtt a bizalom az ingatlanalapok iránt.

Növekedni kell, hogy a következő 20 évben a kevés sikeres piaci szereplő között maradjunk - ez pedig csak a legjobbaknak sikerülhet. Ezt a véleményünket a tulajdonos is osztja - mondta lapunka Kadocsa. Olyan globális termékeket akarunk előállítani, amelyekben a helyi tudás jelenik meg. A tervek szerint a jövőben ez lesz a meghatározó bevételi forrásunk. Szeretnének, ha cégcsoporton belül a globális részesedésünk a magyar gazdaság súlyát meghaladó legyen - sorolta a cégvezető.

A 20 évvel ezelőtti, néhány tucat alapot kitevő 285 milliárd forintról nőtt huszonegyszeresére az alapkezelői piac mérete. Az Aegon Alapkezelő indulásakor a BUX-ban szereplő 20 részvényből alig 4 maradt meg és tudta növelni értékét, a többi kivezetésre került, közülük több mint 10 jelentős értékvesztés után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!