Az OTP Bank 500 milliárd forint keretösszegű kötvényprogramot indított el 2011-2012-re amelynek az a célja, hogy forrást biztosítson az OTP Bank és a bankcsoport üzleti tevékenységének finanszírozásához. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete augusztus 3-án hagyta jóvá a kibocsátási tájékoztatót.- áll a BÉT honlapján közzétett tájékoztatóban.

A kötvénykibocsátás több devizában is történhet. A lényeg, hogy a következő két évben forgalomba hozott és le nem járt kötvények össznévértéke nem haladhatja meg az 500 milliárd forintot, vagy ennek megfelelő devizák értékét, amelyek euró, dollár, svájci frank, bolgár leva, horvát kuna, ukrán hryvna, orosz rubel vagy román lej lehetnek. A külföldi devizákat a forgalomba hozatal napján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamán kell számolni.

A tájékoztatóból kiderül az is, hogy az OTP nem vállal kötelezettséget a teljes 500 milliárd forint össznévértékű kötvény forgalomba hozatalára. A bank kéri majd a forgalomba hozott kötvények bevezetését a Budapest Értéktőzsdére (BÉT), a Szlovák Értéktőzsdére (BSSE), a Bulgár Értéktőzsdére (BSE), illetve a román Bukaresti Értéktőzsdére (BVB), erre azonban kötelezettséget nem vállal.

Az OTP egy éve 2010 augusztusában indított 2010-11-re szólóan egy szintén 500 milliárd forint össznévértékű kötvényprogramot.  Márciusban Oroszországban bocsátott ki kötvényt az OTP. Ez volt a magyar bankcsoport első oroszországi kibocsátása és a 2,5 milliárd rubel névértékű, három éves futamidejű évi 8,25 százalék fix kamatozású kötvény kamata 170 bázisponttal haladta meg a 3 éves orosz állampapír hozamát. Az OTP ennek apsán be is jelentette, hogy áttérnek arra, hogy a leányvállalatuk magukat finanszírozzák, így a mostani kibocsátás valószínűleg vagy tartalék megoldásként jöhet szóba, vagy csak a magyarországi igényre használják majd fel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!