Az új kereskedési feltételek januárban léptek életbe, és az első hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a piaci szereplők egyre nagyobb számban és érdeklődéssel fordulnak az árupiaci lehetőségek felé – közölte az Equilor.

A BÉT áru szekciójának működése az elmúlt időszakban jelentősen átalakult: a változások többek között a kereskedhető termékek körét, illetve a kereskedés és a delivery (fizikai teljesítés) szabályrendszerét is érintik. A kereskedhető termékek köre a korábbiakhoz képest hat határidős termékre szűkült.

Öt korábban is a befektetők rendelkezésére állt, velük január 18-tól átalakított termékjellemzőkkel és szabályokkal folytatódik a kereskedés: ezek a nagy olajtartalmú napraforgómag, az ISCC NUTS II fenntartható nagy olajtartalmú repce (korábban nagy olajtartalmú repce), a takarmányárpa, az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza (korábban takarmánybúza) és az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica (korábban takarmánykukorica).

Ezen öt termék mellé új termékként bevezetésre került a határidős euro búza. A kereskedés és a delivery szabályrendszere több ponton módosult.

Az ügyletek elszámolási pontjainak (paritásainak) listája bővült, amelynek következtében az országban előállított termények bekapcsolódhatnak a tőzsdei árukereskedelembe. Az áruszekcióban új kereskedési időszakban lehet üzleteket kötni, ami elősegíti a kockázatmentes delivery sorsolást: a lejárati hónapot megelőző hónap végéig tartó Szabad kereskedési időszakot egy 3 napos, speciális szabályok szerint működő sorsolási szakasz követi, amelynek megfelelően a lejárati nap kitolódik a lejárati hónap 3. tőzsdenapjára. Az áru szekcióban az árutermékek kereskedése 11:00 és 16:06 között zajlik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!