Az ügylet keretébe az Allergan részvényesei 0,8660 AbbVie-részvényt és 120,30 dollárt kapnak minden egyes részvényük után. Ez 188,24 dollárra értékeli az Allergan részvényét, ami 45 százalékkal haladta meg az Allergan hétfői záróárfolyamát a New York-i értéktőzsdén. (Az Allergan a magyar gyógyszergyártó Richter amerikai partnere.)

A két cég kedden ismertetett közös közleménye szerint az egyesülést követően az Allergan két vállalatirányítója - a vezérigazgató és az igazgatótanács elnöke - bekerül az AbbVie igazgatótanácsába.

A cégek számításai szerint az egyesüléstől számított egy év után a nyereség részvényenként 10 százalékkal nő. Az egyesülést várhatóan 2020 elején zárják le. Az összeolvadó vállalatok együttes évi bevétele 48 milliárd dollár lesz, a gyógyszeripari cég a világ 175 országába lesz jelen.

A hétfői tőzsdei záróárfolyam alapján az Allergan piaci tőkeértéke 38 milliárd dollár, az AbbVie cégé 116 milliárd dollár volt.

Az Allergant 2016-ban 160 milliárd dollártért akarta megszerezni a Pfizer gyógyszergyártó, de végül elállt az ügylettől. Az Allergan részvényára azóta csaknem a felére esett - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!