Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőtől jegyezhető a Kétéves Állampapír fix, 2,5 százalékos kamatozással - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető elmondta: az új állampapír-típus piacra bocsátásának célja, hogy az adósságkezelő minél több lehetőséget biztosítson a lakosság részére ahhoz, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb megtakarítási formát. (A változás technikai jellegű, hisz eddig is bárki vásárolhatott két éves hátralévő futamidejű papírt - vagy bármilyet 1 és 20 év között.)

Varga Mihály emlékeztetett, hogy a 2012-ben elindított lakossági programnak köszönhetően az emberek kezében lévő állampapírok állománya folyamatosan bővül. A háztartások megtakarításain belül 2012-höz képest 2,4 százalékról 9,4 százalékra emelkedett az állampapírok részaránya. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben a háztartások összes új megtakarításának a fele az állampapír-állományt növelte - mondta a miniszter. A lakosság tehát nem csupán megújítja a lejáró állampapír-befektetéseit, hanem növeli is azok mértékét - tette hozzá.

A tárcavezető kiemelte: a kormány egyik legfontosabb célja teljesült azzal, hogy a hazai adósságfinanszírozáson belül a lakossági állampapír-vásárlások jelentősen növekedtek. Ennek köszönhetően nemcsak stabilabbá vált a magyar adósságfinanszírozás, és jelentősen csökkent annak devizaaránya is, hanem a kifizetett kamatok jelentős része az országban maradt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!