Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mostani felfelé menő trend az amerikai S&P-500-as indexben 2012 januárjában kezdődött, hiszen a 2009-es válság után volt egy medvepiac 2011-ben, az európai adósságválság idején - mondta Lovas-Romváry András, a Napi.hu vezető piaci elemzője. Szerinte ez már csak azért is fontos, mert a Budapesti Értéktőzsde általában követi a nemzetközi folyamatokat, igen ritka az, hogy ellentétes irányba tud mozogni.

A jó hír, hogy az elemzések szerint továbbra is emelkedő trend látható az amerikai piacon, ráadásul a befektetők meglehetősen óvatosak voltak az elmúlt időszakban, így maradt elköltendő pénzük. Ugyancsak a pozitív trend felé mutat, hogy a BUX index sokáig alulteljesítő volt, nagy a lemaradása, azonban ez a helyzet tavaly nyár végén megváltozott. Bár sokat emelkedett, a lemaradása is hatalmas volt, s ezért még lenne hova emelkednie - vélte a Napi.hu vezető piaci elemzője.

A statisztikák szerint viszont nem számít, hogy a BUX éppen felül-, vagy alulteljesítő volt, ettől független az IPO-k és a tőzsdei bevezetések száma. Nagyon kedvező a nemzetközi környezet, külföldön jó az ország tőzsdei megítélése, de hogy ebből lesz-e újabb tőzsdei bevezetés, az a tapasztalatok szerint csak a szabályozói akaraton múlik - vélte Lovas-Romváry András.

Milyen pozitív hozadéka van a tőzsdei bevezetésnek?

A legfontosabb a teljesítési kényszer, de kiemelten fontos hozadék az átláthatóság is - felelte a fenti kérdésre Bogsch Erik, a Richter Gedeon Gyógyszergyár Nyrt. vezérigazgatója, aki szerint a tőzsdén való megjelenés segített nekik abban, hogy ellenálljanak a felvásárlási szándékoknak, de az így bevont tőkének a régiós terjeszkedésben is szerepe volt. Szerinte az új bevezetések azért is nehézkesek itthon, mert teljes körű átláthatóságot kell biztosítani, illetve olyan szintű növekedésre van szükség, ami nem mindenkinek van meg.

A tőzsdei jelenlét segít abban is, hogy azonnali visszajelzést lehet kapni a piacról a cég teljesítményéről, ami megfelelő ösztönzés a menedzsment számára is - mondta Bacsa György, a MOL csoportszintű üzletfejlesztési igazgatója, a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságának tagja. Minden olyan cég, amelyiknek van növekedési stratégiája, kell, hogy legyen tőkepiaci lába, nem elég a banki finanszírozás, hiszen néha olyan lehetőséggel találja magát szembe, amihez szükség van a tőkepiaci jelenlétre. Bacsa egyetértett Bogsch-sal abban, hogy nekik is segített a tőzsdei jelenlét abban, hogy ne legyenek egy nagyobb cég leányvállalata.

Van egy léc, amihez lehet viszonyítani, tudja a vállalat, hogy amit tesz, az jó, vagy sem - mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, aki szerint ha nem lennének a tőzsdén, akkor a DT száz százalékos leányvállalata lennének, így nekik túl nagy befolyásuk lenne a cég életére. Így viszont tudjuk, hogy mi történik a nagyvilágban, ami közvetett módon segít a teljesítményben, hiszen a külső piacról is kapunk visszajelzéseket, ami új ötleteket is ad - mondta Mattheisen, aki kifejezetten szereti a kisbefektetőket, így mindenkit arra biztatott, hogy próbálja ki magát a tőzsdén.

Az OTP-nek is sokban segített a tőzsdei jelenlét, hiszen a szervezeti kultúra is át tudott alakulni: fegyelem, transzparencia és teljesítési kényszer átivódott a vállalatban - mondta Barlai Róbert, az OTP Bank Regionális Treasury ügyvezető igazgatója, a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságának tagja, aki szerint ezeket a hatásokat nehéz számszerűsíteni. Barlai szerint egy esetleges gyors tőzsdei áresés, sokszor olyan gyors és hatékony lépéseket kényszerít ki a menedzsmenttől, ami akár a cég életét is megmentheti. Erre kitűnő példa például a Citibank válság alatti teljesítménye, amikor 100 dollárról egyre esett a részvényeik értéke. Ezért is mondja Barlai, hogy a tőzsdei jelenlétnek nincs alternatívája.

A közepes cégeknél is sok előnnyel járhat

Üzleti szempontból nagyon jó döntés volt, hogy bevezettük a tőzsdére a céget - mondta Kocsány János, a Graphisoft Park SE vezérigazgatója. Szerinte a transzparencia előny, mind a vevők, mind az üzleti partnerek szempontjából, akik látják, hogy átláthatóan működik a cég. Igaz, ezeket az adatokat a versenytársak is látják, ami esetenként ronthatja a tárgyalási pozícióikat - vallotta be Kocsány.

A vezérigazgató szerint a tőzsdei jelenlét megkövetel egyfajta vállalati kultúrát és egyben olyan kontrollt biztosít, ami "megfizethetetlen". A jelenlét viszont költségekkel jár és nem is a direkt költségek a legnagyobbak, hanem az indirekt költségek, például az olyan munkatársak megfizetése, akik ezeket a jelentéseket el tudják készíteni.

A szakember két javaslatot is tett a BÉT-vezetőinek: szerinte nem azon kellene múljon a cég besorolása a kategóriarendszerben, hogy hányszor forogtak a részvényei, inkább a vállalat teljesítményét kellene figyelembe venni. Kocsány szerint szükség lenne olyan program kidolgozására is, amely könnyebbé teszi a dolgozói opciós részvényvásárlást. Ezáltal ugyanis a cégek számára lenne vonzóbb ez a módszer, így pedig a jelenleginél sokkal jobban tudnák ösztönözni a munkatársakat, hogy hosszú távon gondolkodjanak a cégben.

Válaszában Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója kiemelte, hogy a kategóriaváltoztatáson most dolgoznak, míg dolgozói részvényprogrammal kapcsolatban azt emelte ki, hogy a kutatások azt mutatják, hogy a közeljövőben a minőségi munkavállalók megtartása lesz a legnagyobb kihívás, így ígérete szerint fel fogják venni a listára ezt a kérdést is.

Nagyon ritka, hogy egy biztonsági nyomdai szereplő tőzsdére lép - ismerte el Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda vezérigazgatója. Mint mondta, nekik nem okozott problémát a tőzsdei szabályrendszernek való megfelelés, hiszen munkájukból adódóan eddig is kiemelt figyelmet szenteltek a biztonsági előírásoknak. A transzparencia nagyon fontos dolog, egy adott üzletnél, egy külföldi terjeszkedésnél például sok információt, átláthatóságot, szavahihetőséget be kell bizonyítani az adott ország kormányának, mi azonban csak megmutatjuk, hogy ott vagyunk a tőzsdén és mindenki megnyugszik - mondott egy példát Zsámboki, aki állítása szerint egyetlen negatívumot sem tud mondani, ami miatt azt mondhatná, hogy kár volt a tőzsdére menni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!