Társasági szindikátusi szerződést írt alá hétfőn a PannErgy Nyrt. és - a Cashline Befektetési Holding Zrt. tulajdonában lévő, kizárólag Albrecht Ottó nevével fémjelzett - ONP Holdings SE.

A megállapodás értelmében a felek a Pannergy Polifin Kft. várhatóan idén december 31.-ig lezáruló zártkörű részvénytársasággá alakulását követően több fázisban tőkeemelést kívánnak végrehajtani - áll a Pannergy BÉT-en közzétett közleményében.

Első lépésben az ONP 1,08 milliárd forintos tőkeemelést végrehajtva 7,43 százalékos részesedést szerez a Polifin-ben. Ezt követi a PannErgy Nyrt. 1,08 milliárd forintos tőkeemelése.

A későbbiekben a tervezett fúrások erőforrás igényének függvényében az ONP további tőkeemelést eszközölhet 1,485 milliárd forint értékben, mellyel részesedése 15 százalékot érhet el.

Felek a megállapodásban egymás részesedésével szemben elővásárlási és együttértékesítési jogot, minimum limitáras eladási kötelezettséget és vételi jogot kötöttek ki. A vételi jog egymás üzletrészére 2011. január 31-től öt éven át áll fenn. A PannErgy üzletrészére vonatkozó minimális vételár 2011. január 31-én 16,73 milliárd forint, amely évi 15 százalékkal növekszik.

Amennyiben az EBITDA tizenötszöröséből származtatott, és a nettó hitelállománnyal csökkentett aktuális érték ezt meghaladja, akkor ez a magasabb érték tekintendő a vételár alapjának.

A Polifin igazgatóságának tagjai a megállapodás értelmében Albrecht Ottó, Bokorovics Balázs, Juhász Attila és Töröcskei István lesznek.

A felek a szindikátusi szerződés mellett opciós megállapodást is kötöttek, amely szerint az ONP 1 millió darab PannErgy részvény tekintetében amerikai típusú vételi opcióhoz jut. A vételi opció nyitónapja 2009. november 10., míg lejárata 2010. október 30. A lehívási árfolyam 950 forint részvényenként.

A hírre a Pannergy részvényei felszúrtak egészen 795 forintig, majd ezt követően visszacsorogtak 779-ig. Igaz, még ez is 4,85 százalékos emelkedést jelent a péneki záróértékhez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!