Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután a sommelier ajánlata alapján kiválasztották az alkalomhoz illő bort, másfél órán keresztül vacsoráztak kettesben. A közösen elköltött estebédről a fali biztonsági kamera felvételt készített. A Jutarnji list újságírója szerint a legizgalmasabb az az öt perc, amikor Sanader kivette a mobiltelefonja akkumulátorát és egyértelműen, egymástól távolra rakta ki az asztalra a készüléket és annak akksiját. Biztos akart lenni abban, hogy senki sem hallgatja le őket.

Mindez Sanader lemondása után néhány hónappal történt, de korábban a vád koronatanúja, Robert Je¾iæ nagyvállalkozó már beszámolt arról, hogy a horvát kormányfő még miniszterelnöki mandátuma alatt egy rejtélyes, négyszemközti beszélgetésre fogadta miniszterelnöki irodájában a Mol-vezért.

Az üggyel kapcsolatban júniusban indult nyomozás Horvátországban, akkor az volt a gyanú, hogy Hernádi Zsolt megvesztegette Sanadert, hogy a Mol úgy vehesse át az INA 47,26 százalékát, hogy a horvát állam leválasztja a cégről a veszteséges gázágazatot. Az ügyben vizsgálódó horvát ügyészség szerint a horvát kormány erről döntő ülésén Sanader és helyettese, Damir Polanèec személyesen győzködték a többi kormánytagot arról, a gázüzletág leválasztása jó biznisz lesz a horvát államnak. Az ügyészség szerint ennek fejében a Mol vezére tízmillió eurót utalt át Ivo Sanadernek.

Az ügy iratait végül szeptember 21-én átadták a magyar ügyészségnek, amely azóta sem jelezte, hogy büntetőeljárás keretében vizsgálná azokat.

Októberben viszont új eljárás indult Horvátországban: a horvát tőkepiaci felügyelet feljelentése alapján a horvát főügyészség indított büntetőeljárást a Mol néhány vezetője, többek között Hernádi Zsolt, a Mol és Áldott Zoltán, az INA vezérigazgatója ellen, "bennfentes információkkal való visszaélés" miatt.

Az új eljárás teljesen független a Sanader-ügytől, a tavaly év végi nyilvános ajánlathoz kapcsolódik: a Mol 2010 decemberében jelezte, hogy felvásárolná az INA részvényeinek közkézen forgó nyolc százalékát. Ekkor azonban a horvát nyugdíjalapok az ajánlati ár felett kezdtek, mintegy nemzetvédelmi akció keretén belül vásárlásba, így a Mol ajánlata nem volt sikeres. A Mol az ajánlati idő lejárta után viszont maga is vásárolt a tőzsdén - ezt a tranzakciót kifogásolja a tőkepiaci felügyelet, mely már áprilisban piaci manipuláció gyanúja miatt indított eljárást.

A Mol a hírrel kapcsolatban közölte: kategorikusan visszautasít minden gyanúsítgatást. "A részvényesi megállapodás megkötése előtt, alatt vagy azóta sem történt semmilyen kifizetés, sem Sanadernek, sem más döntéshozónak" - közölte a társaság.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!