Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Míg az Egyesült Államokban most pörög fel csak igazán, Európában a héten indult a második negyedéves gyorsjelentési szezon. Ami mindkét piacon közös, hogy a vállalatok és egyúttal az elemzők is rekordarányban vágták vissza profitvárakozásaikat az év elejéhez képest. A páneurópai EuroStoxx−50 kosarába tartozó cégek a jelenlegi elemzői becslések szerint részvényenként 240 eurós összesített profitot érhetnek el 2012-ben a Bloomberg adatai szerint. Bár ez 6,8 százalékkal haladja meg a tavalyi tényleges értéket, idén januárban még 19 százalékos bővülést prognosztizáltak a szakértők. Összehasonlításképpen az S&P−500 összesített profitjára vonatkozó előrejelzés a januári 14 százalékos bővülésről 13-ra szelídült, míg a fejlett piaci részvényeket felölelő MSCI World esetében 13-ról már 9,5 százalékra.

Az európai eredményvárakozások ilyen léptékű visszavágására mindenesetre 2009 óta nem volt példa, és könnyen elképzelhető, hogy további csökkentések és vállalati profitfigyelmeztetések érkeznek. Mindez persze az eurózóna elhúzódó válsága, illetve az arra válaszként meghirdetett megszorítások miatt gyengélkedő hazai fogyasztás, a világgazdaság lassulása nyomán pedig mind az amerikai, mind a kínai és délkelet-ázsiai exportpiacok szűkülése miatt érthető is. A működési környezet romlása mellett visszafoghatja a profitokat az a tény is, hogy az európai vállalatok a nehézségekre tekintettel visszafogták beruházásaikat és a felvásárlási piac is csak egy-két iparágban élénkült, így a cégek biztonsági védőhálóként inkább készpénzállományukat gyarapították. A legnagyobb, átlag 21 százalékos vágás a prognózisokban a nyersanyagcégek, a technológiai vállalatok, illetve a bankok esetében volt tapasztalható.

A vállalati és elemzői várakozások jelentős visszanyesése miatt gyorsjelentéseikkel könnyebben tudnak majd pozitív meglepetést okozni a társaságok, elég csak a most zajló amerikai szezonra gondolni − mondta a Napi Gazdaságnak Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Amire érdemes lehet odafigyelni, hogy esett-e, illetve mennyivel az európai és a fejlett piacok részesedése a forgalomban, és azt tudta-e ellensúlyozni a feltörekvők felé irányuló export, főleg hogy a kínai gazdaság is érezhetően lassul már. Többet nyomhatnak a latban a menedzsment jövőre irányuló várakozásai a szakember szerint, ám mindent összevetve a jelentési szezon piacmozgató hatása az eurózóna válságának dominálása miatt csak korlátozott lehet.

A második negyedévnek az erős exportkitettséggel rendelkező − főleg német − vállalatok, így az autógyártók és ipari társaságok lehetnek a nyertesei, amelyek helyzetét a gyenge euró is támogatja, míg a vesztes oldalon az eurózónára fokuszáló és a perifériaországokban jelen lévő cégek szerepelhetnek − véli Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája.

Az értékeltségi szinteket vizsgálva az EuroStoxx−50 kosarának komponensei jelenleg 9,4-es előretekintő P/E (árfolyam/egy részvényre eső nyereség) mellett forognak, ami ugyan érezhető növekedés a június eleji 8,3-szoros szinthez képest, ám elmarad az elmúlt öt év 10,3-as átlagától. A könyv szerinti értékhez mérten viszont történelmi mélypontok közelében mozog az európai részvények árazása, igaz, a bankszektort kivéve már inkább 15 százalékkal a historikus mélypontok felett. Így bár összességében nem mondható el, hogy nagyon olcsók lennének az öreg kontinens részvényei, eljöhetett a szelektív vételek ideje Móró szerint. A szakember elsősorban az alacsony adóssággal, esetleg nettó készpénztúlsúllyal rendelkező vállalatokat, illetve a magas osztalékkal kecsegtető cégeket tartja vonzónak. Utóbbiak közül a hagyományosan jól fizető telekomszektor szereplői még egy esetleges osztalékvágás esetén is jó vételnek bizonyulhatnak, főleg több észak-európai ország rövid állampapírjainak negatív hozamait figyelembe véve.

Európai társaságok II. negyedéves gyorsjelentési naptára
DátumTársaság
Július 19.Novartis

Electrolux

Nokia
Július 20.Scania
Július 23.Philips
Július 24.Telenor

Volvo

SAP
Július 25.ArcelorMittal

Peugeot

British American Tobacco

BT Group

GlaxoSmithKline

Daimler

Alcatel Lucent

BASF

Roche

France Telecom

Sanofi

Statoil

AstraZeneca

Royal Dutch Shell

Unilever

Telefónica

Banco Santander

Repsol

Lloyds Banking Group

Deutsche Börse

Puma

Siemens

Volkswagen
Július 27.Barclays

Renault

Danone

Total

Anglo American

Linde
Július 30.Air France-KLM

HSBC

Ryanair
Július 31.Anheuser Busch InBev

Metro

Bayer

BP

Electricité de France

Erste Bank

FIAT

UBS

Deutsche Bank

Heidelbergcement

Infineon Technologies
Augusztus 1.Standard Chartered

ENI

Société Générale

BMW

Henkel
Augusztus 2.BNP Paribas
Adidas

Generali

GDF Suez

Continental

Deutsche Lufthansa
Deutsche Post
Augusztus 3.Allianz

AXA

International Consolidated Airlines

Intesa Sanpaolo

UniCredit

Royal Bank of Scotland
Augusztus 7.KBC

Munich Re

Xstrata
Augusztus 8.OMV

Rio Tinto
Augusztus 9.Deutsche Telekom
Aegon

Nestlé

Swiss Re

Aviva

Commerzbank
Augusztus 10.Hannover Re

ThyssenKrupp
Augusztus 13.E.On
Augusztus 14. AugHochtief

RWE
Augusztus 15.Holcim

Carlsberg
Forrás: Reuters, Napi Gazdaság-gyűjtés

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!