A Napi Gazdaság szerdai számának cikke A rossz hangulat csak pillanatokra tud megtörni a részvénypiacokon, és egyre többen gondolják úgy, hogy Németország egyedül nem tudja kihúzni a bajból Európát. Ráadásul hétfőn egy rossz makroadat mellett olyan hírek is érkeztek, hogy jelentősebb tőkebevonásra lesz szükségük a német bankoknak, ami szintén a kockázatkerülést támogatja - közölte a Napi Gazdaság érdeklődésére Ruzsonyi Ákos. Márpedig ennek hatására ismét jelentősen erősödött a svájci frank az euróval szemben. Kedden a keresztárfolyam alulmúlta a nemrég elért 1,285-ös értéket is, és újabb történelmi mélypontot ütött 1,2845-nél. Ez azt jelenti, hogy 288 forintos euróárszinttel számolva a múlt heti 223 forintos csúcsnál is magasabb frank/forint árfolyam is előfordult a keddi kereskedés során - figyelmeztetett a Commerzbank elemzője. A Napi által megkérdezett elemzők többsége ugyanakkor nem nagyon akart előre jósolni az árfolyammal kapcsolatban, mivel ez nem egyszerű. A forint ugyanis ilyen magasságokban még nem járt a frankkal szemben, így csak találgatni lehet az ellenállási szinteket. Ilyen lehet a 225 forintos pszichológiai szint, amelyet azonban könnyen átléphet a kurzus. A forint ugyanis nem túl acélos deviza mostanában – hívta fel a figyelmet Ruzsonyi, amit jól mutat, hogy a lengyel zlotyval szemben is a 2008-as mélységekben van a forint. Egyes elemzők szerint talán pont ez lehet az egyetlen bizakodásra okot adó tényező, hiszen ilyen mértékű pesszimizmus után legutóbb fordultak a piacok. Ugyanakkor technikai alapon nagyon erősnek látszik a frank árfolyama, és a jelenlegi trend alapján e szerint könnyen 235 forintig is elszaladhat a kurzus. Fordulásra az utalna csak, ha tartósabban 200 forint alá tudna visszatérni a kurzus.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!