Új impulzusokra várnak az európai tőzsdék

Enyhülni látszik a befektetői pesszimizmus Európában, melyet a kínai növekedéssel kapcsolatos befektetői aggodalmak keltettek életre tegnap, így ma az irányadó európai részvényindexek többsége is felfelé vette az irányt. Jelentősebb elmozdulásokhoz azonban újabb impulzusokra lenne szükség,
portfolio.hu, 2012. március 21. szerda, 11:39
Fotó: Napi.hu

A mai kereskedés viszont ebben a tekintetben nem siet a befektetők segítségére. Csak egyetlen fontos makroadat érkezik ma, mégpedig a tengerentúlról, ahol a délután során közzétételre kerül a használtlakás értékesítések februári alakulása.

Felengedett a kissé hűvös befektetői hangulat az európai tőzsdéken, aminek köszönhetően több vezető európai részvényindex (köztük a német, francia és brit) is mérsékelt emelkedést mutat, több periféria-ország benchmarkja viszont még mindig a negatív tartományban mozog.

Az egyes ágazatok többsége is emelkedésbe kezdett, a legjobban jelenleg a vegyipar teljesít, míg a lemaradók között defenzív szektorokat, mint például az élelmiszeripar és az egészségügy, találunk.

A javuló nemzetközi befektetői hangulat közepette az európai nagybankok többnyire jól teljesítenek: a Commerzbank 1,4, a BNP Paribas 1, a Deutsche Bank 0,7 százalékos pluszt produkált eddig.

A sportszergyártó óriás, az Adidas 1,6 százalékos esett, miután a Morgan Stanley alulsúlyozásra módosította a részvényekre vonatkozó ajánlását, mivel úgy látja, hogy a társaságnak az árrés növelése érdekében hozott intézkedései középtávon eredménytelennek bizonyulhatnak.

Jelentős nyomás alá került a Metro részvényárfolyama, mely eddig 4,4 százalékos csökkenést szenvedett el. A társaság tegnap tette közzé gyorsjelentését, melyben az európai gazdasági növekedés lassulása miatt csökkenő működési eredményről számolt be a vállalat, és az idei évre is a bevételek és a nyereség stagnálását jelezte előre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK