Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy zuhanás után ismét emelkedésben van a bitcoin árfolyama, a kriptodeviza december közepén elért néhány dollár híján 20 ezer dolláron elért csúcsa óta hatalmasat zuhant, a hét közepére 9 ezer dollár közelében ért el mélypontját. Innen pattant fel, jelenleg a coindesk adatai szerint 11700 dollár felett folyik vele a kereskedés. A zuhanásban számos tényező szerepet játszott, az amerikai adórendszert érintő változásoktól kezdve a kínai és a dél-koreai hatóságok egyre komolyabbra tervezett fellépése egyaránt rosszat tettek a kriptodeviza megítélésének.

Ugyanakkor van egy Wall Street-i stratéga, aki már korábban is viszonylag időben figyelmeztetett a tavalyi nagy áremelkedésre, s ő változatlanul optimista a bitcoin jövője kapcsán, sőt szerinte a szerdán látott árszintek közelében továbbra is aktívan venni kell azt. A CNBC szerint Tom Lee, a Fundstrat Advisor szakértője szerint a bitcoin árfolyama idén még több, mint duplázhat, s elérheti a 25 ezer dolláros szintet is. Ő korábban 2022-ig gondolta azt, hogy ez a szint elérhető, de most még optimistábbá vált, s szerinte addigra a 125 ezer dollár is látótávolságba kerülhet.

Itt volt a jó beszálló?

Mi azt gondoljuk, hogy a bitcoin számára a 9000 dolláros szint lehet egy fontos mélypont, mi ezen a szinten agresszívan vásárolni fogunk. Ha eddig leesik az árfolyam, akkor az a 2018-as év egyik legjobb beszállási lehetőségét biztosítaná - mondta Lee a CNBC-nek.

Elmondása szerint a bitcoin árazására használt modelljük figyelembe veszi a pénzkínálat várható bővülését és az alternatív fizetőeszközök, például az arany mennyiségét ehhez képest és a bitcoin arányát az alternatív fizetőeszközök mennyiségéhez képest.

Lee emellett növekvő érdeklődést vár a kriptodevizák iránt az intézményi befektetők részéről és a bitcoin felhasználók számának bővülését is. Más kriptodevizák is jó befektetésnek bizonyulhatnak, az ethereumtól például 1900 dolláros árat vár év végéig, ami 90 százalékkal haladná meg jelenlegi értékét.

Van aki csak lufit lát

Persze nem mindenki optimista, az elmúlt napok fejleményei közepette ismét erősödtek azok a hangok is, amelyek a kriptodevizák szárnyalását lufinak tartják. A Nobel-díjas Robert Shiller például szintén a CNBC-nek úgy nyilatkozott, elképzelhető, hogy a bitcoin teljesen összeomlik és az egész jelenség őt a 17. századi emlékezetes holland tulipánhagyma lázra emlékezteti. Hozzátette: akármerre nézünk, lufik fújódnak, s nem csak a bitcoinban.

Szerinte látni kell, hogy a bitcoinnak nincs értéke, csak az a konszenzus, hogy mégis van. Az aranynak legalább van másik felhasználási módja is, nem csak befektetésként lehet értékelni. Megjegyezte, a tulipánok is érnek még valamit - utalva a 300 évvel ezelőtti holland őrületre -, a bitcoin azonban ennyit sem fog érni, amikor elfelejtik az emberek. Azt azonban szerinte lehetetlen megmondani, mikor érkezik el ez az idő, lehet, hogy csak 100 év múlva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!