BUX
38844

Új kutatási jogokat nyert el a Mol

A Mol új szénhidrogén és geotermikus energia koncessziós jogokat nyert el.

Napi.hu, 2014. június 23. hétfő, 16:12

A Mol Nyrt. és leányvállalata, a CEGE Zrt., valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) aláírta a szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére jogosító koncessziós szerződést a Szegedi-medence nyugati területére, valamint geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására jogosító koncessziós szerződést Jászberény-területre - közölte a Mol.

A CEGE Zrt. tulajdonosai 65-35 százalékban a Mol Nyrt. és az ausztrál Green Rock Energy International Ltd.

A kőolaj kihozatalt célzó kutatási munkaprogram - 349 négyzetkilométeren a Szegedi-medence Nyugat koncessziós területen - 2014-2018 között valósul meg. A becsült kitermelhető prognosztikus vagyon nagysága (kockázattal nem súlyozva) 25 millió hordó olajegyenérték. A tervezett beruházás költségvetése eléri az 5,6 milliárd forintot.

A Jászberény koncessziós terület nagysága 390 négyzetkilométer. A koncessziós szerződés aláírása lehetővé teszi a CEGE Zrt. kétéves geotermikus kutatási projektjének megindítását; a tervezett költségvetése meghaladja a 3,1 milliárd forintot.

A szénhidrogén koncesszió 20 évre, a geotermikus koncesszió 35 évre szól.

Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatás és termelési ügyvezető igazgatója elmondta: "Örülünk, hogy több évi várakozás után tavaly koncessziós pályázatokat írtak ki, amelyekből többre is sikerrel pályáztunk. Minden esélyünk megvan arra, hogy az új területeken eredményesen kutassunk, és ezzel hozzájáruljunk középtávú stratégiai céljaink megvalósításához, miszerint 5 százalék alá mérsékeljük a hazai kitermelés csökkenésének ütemét. Emellett a kutatás-termelésben megszerzett tudásunkat immár megújuló erőforrás, a geotermikus energia hasznosítására is alkalmazzuk."

A Mol magyarországi szénhidrogén kutatási területe jelenleg 2912 négyzetkilométer, amely a most aláírt koncesszióval 3261 négyzetkilométerre nő. A Mol átlagos napi hazai szénhidrogén kitermelése 2013-ban 43,2 ezer hordó egyenérték volt - írta közleményébel az olajtársaság.