BUX
38240

Új lehetőség nyílik a budapesti tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) február 6-tól két tőkeáttételes terméktípusnál, a certifikátoknál és a warrantoknál bevezeti a már létrejött kötések törlésének lehetőségét - közölte a BÉT szerdán.

MTI, 2017. január 18. szerda, 12:02

A magyar börze a nemzetközi piaci gyakorlattal összhangban, a kötésben részt vevő felek védelme érdekében ad lehetőséget a törlésre, amennyiben bebizonyosodik, hogy a kötés árfolyama jelentősen eltér a piaci ártól.

A certifikát és warrant olyan terméktípus, mely lehetővé teszi a befektetőnek a tőkeáttételes kereskedést. A tőkeáttétel lényege, hogy a befektető a befektetési stratégiáját alacsonyabb tőkeigénnyel tudja megvalósítani,  mintha a mögöttes termékbe fektetett volna. Az új lehetőség célja, hogy a kötésben részt vevő feleket (befektetők, árjegyzők) védje a nyilvánvalóan hibás áron kötött ügyletekből fakadó esetleges veszteségektől. Ezt jellemzően félreütés vagy technikai probléma okozhatja. Ilyen eseményre csak nagyon ritkán és kivételes esetekben kerülhet sor.

A kötés törlését a kötésben érintett bármely tőzsdetag (befektetési szolgáltató) kezdeményezheti, az ügylet megkötését követő 1 órán belül, de legkésőbb az adott tőzsdenapon 16 óra 30 percig. A törlés feltétele, hogy a kötés ára a mögöttes termék piacából származtatott ártól (elméleti ár) jelentősen, több mint 50 százalékos mértékben eltérjen. A kötéstörlés lehetősége kizárólag a certifikátokra és a warrantokra vonatkozik.

A kötés pillanatában érvényes elméleti árról szóló szakvéleményt a strukturált termék árjegyzője biztosítja, és a BÉT vezérigazgatója ennek alapján dönt a törlésről vagy a törlési kérelem elutasításáról. A 2018-ban életbelépő MiFID II - a pénzügyi eszközök piacaira vonatkozó irányelv - várhatóan előírja majd, hogy bizonyos esetekben a tőzsdének ki kell dolgoznia a kötés törlésének lehetőségét. A BÉT a mostani szabálymódosítással már az előírás életbelépése előtt szeretné a lehetőséget biztosítani -tartalmazza a BÉT közleménye.